Мъж в инвалидна количка в неравна битка за паркомясто в София

Елегантна девойка на високи токчета ми хвърли инвалиден талон и отказа да премести колата си, оплака се Владимир Гюров

Млад мъж в инвалидна количка сигнализира за циничен случай на неспазване на предимствата на хората с увреждания да ползват предназначените за тях паркоместа в София.

Случаят е от 20 юни вечерта и става дума за малкия паркинг до заведение "Мементо" на ул. "Г. Раковски" в центъра на София.

Сигналът до МВР и телефон 112 е подаден от потърпевшия Владимир Гюров, който от 18 години е в инвалидна количка, но работи и спортува активно. Той е документирал случая, който се разиграва около 23 ч. на 20 юни, с видео и снимкови кадри.

Владимир Гюров: Има нещо грешно в цялата система

"В опита си да спра на инвалидно място, което е в непосредствена близост до бийч бара, на него спира ето това симпатично "Ауди А3", чиято регистрация ще спомена в поста впоследствие. Новичко, синьо "Ауди А3", управлявано от една симпатична девойка, която може би току-що е навършила пълнолетие. Отгоре виждате инвалидния знак, а отдолу - синьото място. Спря точно пред мен и, след като я помолих учтиво да премести автомобила си, за да мога да спра аз, тя ми се ухили ехидно и каза, че няма да премести автомобила. След като отново се опитах да ѝ обясня, че съм с инвалидна количка и имам нужда да спра близо до мястото, до което трябва да стигна, и в района няма друго свободно, тя най-нагло се пресегна, извади от жабката си син инвалиден талон, който сложи на предното си стъкло, ухили ми се ехидно отново и, след като я попитах така ли е редно да постъпват интелигентните млади хора, тя каза: "Да, ето така постъпват интелигентните млади хора", разказва Владимир Гюров.

Младият мъж описва опитите си да сигнализира институциите за проблема. Обадил се е на телефон 112, откъдето не е получил особено съдействие. Свързан е със служител на Първо РПУ в София, откъдето е посъветван да подаде писмена жалба.

Въпреки това, все пак полицаи пристигат на мястото на спора в сряда вечерта. Те установяват собственика на автомобила, а също и притежателя на инвалидния талон. Според разказа на Гюров полицията е установила, че талонът е на 29-годишно момиче с инициали И. Д. П. Служителите на МВР обаче обясняват на Гюров, че не те са органът, който издава инвалидните талони. Това е Центърът за градска мобилност.

"Проверката на органите на реда показва, че инвалидният талон е собственост на И. Д. П., набор 1989 г. На нея е издаден инвалидният талон. Не ѝ го пожелавам на това симпатично момиче да има някакъв проблем, който да налага издаването на инвалиден талон", посочва Гюров. Служителите на реда са му обяснили, че са съставили преписка и ще проверят жената, на чието име е издаден инвалидният талон.

"Ако вие видите тийнейджърка, надали навършила 18 години, елегантно облечена, с много високи токчета, красиво нагримирана, с приятен спонсор с нея, която най-нагло да ви каже в лицето ..., да ви хвърли инвалидното талонче на колата и да отиде да си пие коктейлчета, мисля, че има нещо грешно в цялата система", коментира мъжът.

"Имаме данните на колата, на лицето, всичко е заснето с видео, всичко е документирано в протокол на КАТ. Повече от това не виждам какво мога да направя", споделя Владимир Гюров. Той пита дали има институция, която може да му помогне.

Mediapool изпрати въпроси по случая до МВР, до Центъра за градска мобилност и до гражданката, за която Гюров твърди, че е участвала в спора.

ЦГМ: Най-трудно се доказва неправомерно ползване на инвалидна карта от трети лица

"В момента не мога да дам становище по случай, който е констатиран от СДВР, но мога да ви дам информация как осъществяваме контрола", заяви пред Mediapool Румяна Милова, директор "Паркиране и гаражи" към Центъра за градска мобилност.

Милова обясни, че в София ЦГМ е издал около 14 000 карти за хора с увреждания, които в работното време на центъра със съответните стикери имат право да паркират безплатно в рамките на 4 часа в обособените за това места. Извън работното време на центъра хората с увреждания могат да паркират навсякъде, но най-вероятно в случая не е имало свободно място, допусна Милова.

По думите ѝ, това че притежателят на инвалидната карта не съвпада със собственика на автомобила или видимо не изглежда като лице с увреждане, не означава автоматично, че има нарушение.

"Стикерът не е обвързан с автомобила. Притежателят на инвалиден стикер може да ползва всеки един автомобил, дори такси, като важното е автомобилът да се ползва за превозване на ползвателя на стикера", поясни Милова.

По думите ѝ инвалидните карти само технически се издават от ЦГМ, а решението се взема от комисия, създадена със заповед на кмета на София, като заявленията се подават в районните администрации по местоживеене.

Милова заяви още, че най-трудно се контролират трети лица, които ползват инвалидната карта без да превозват ползвателя ѝ, но през последните три години нарушенията намаляват. Глобата за всякакви нарушения, свързани с нарушенията на правилата за паркиране на инвалидно място, е до 200 лв.

Милова уточни, че ЦГМ разполага с дежурни паяци, но трябва да има сигурни основания за репатриране на автомобила, тоест да е ясно, че картата не е ползвана по предназначение в случаите на установена валидна карта.

МВР: Проверяваме дали талонът е издаден правомерно

От МВР коментираха пред Mediapool, че по случая се извършва проверка и се събират допълнителни данни за това дали талонът е издаден правомерно.

Споделяне

Още от България