Мъж загина при излизане от заседнал асансьор в София

Съоръжението спряло заради пад на електрозахранването, човекът не изчакал аварийния екип

В тази кооперация е станал трагичният инцидент, сн. БГНЕС

Мъж загина в събота вечерта, след като се опитал да излезе от заседнал асансьор в блок в софийския квартал "Гео Милев" и паднал в шахтата. Съоръжението е било проверено само ден по-рано и  експерти и живеещи в сградата определят случилото се като нещастен случай. В неделя криминалисти извършиха повторен оглед на съоръжението.

Инцидентът станал около 22 часа в събота, когато 53-годишният Евгени Добренов и 71-годишната Венета Симова се качват в асансьора след гости на свои близки в жилищната кооперация, намираща се на улица "Едисон" 27 в столицата, предаде БНР. С тях е имало още един мъж.

На слизане обаче асансьорът засяда между четвъртия и третия етаж на сградата. Според една от версиите потърпевшите се обаждат на фирмата по поддръжка, но докато чакат аварийния на възрастната жена ѝ става лошо. Добренов решава да излезе от асансьора, за да ѝ помогне, но се подхлъзва, пада в шахтата и загива на място. Минути след това на мястото пристигат екипите на фирмата по поддръжка, полиция и линейки. Венета Симова е откарана в болница с хипертонична криза.

От Държавната агенция по метрология и технически надзор обаче твърдят, че мъжът по своя инициатива е решил да излезе от асансьори и при опит да скочи на площадката паднал в шахтата. Едва след това другият мъж се обажда на телефона, указан върху условията за безопасност в самия асансьор. Няколко минути по-късно от фирмата за поддръжка извадили невредими другите двама пътника.

По предварителна информация, причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора, а причината за смъртта на мъжа е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина, заявяват от Държавната агенция, контролираща фирмите за асансьорна поддръжка.

Нейната предварителна проверка показала, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-ата минута, а вторият - на 20-ата минута.

Фирмата за поддръжка на асансьора не е проблемна, няма актове, а съоръжението е в техническа и юридическа изправност, заявиха от агенцията. Нейният председател Стефан Цанков призова всички граждани да съблюдават указанията за безопасност и действие при аварийно спиране, поставени в асансьорите, както и да не предприемат самоволни
инициативи за спасителни акции.

От фирмата за поддръжка на съоръжението казват, че на 17 октомври е била извършена проверка, което се доказва от книга и не става въпрос за техническа неизправност, а просто нещастен случай, тъй като хората не са изчакали аварийния екип.

Новият смъртен случай в асансьор в София става два месеца след като жена загина, а друга бе тежко ранени, след като кабината падна от деветия етаж на блок на бул. "Цариградско шосе". Тогава стана ясно, че съоръжението е било некачествено ремонтирано, което провокира масова проверка на всички асансьори в страната и изготвяне на законови поправки, които да затегнат контрола.

Споделяне

Още по темата

Още от България