Мъж загина при нов масов опит на имигранти да влязат във Великобритания през Ламанша

Мъж загина при нов масов опит на имигранти да влязат във Великобритания през Ламанша

Между 1500 и 2000 нелегални имигранти са се опитали да проникнат на територията на Великобритания от Кале през тунела под Ламанша в нощта срещу сряда и поне един от тях е загинал, съобщи Франс прес, позовавайки се на полицейски източник.

Екипи на "Евротунел" са намерили тази сутрин тялото и пожарникарите са установили смъртта, потвърди говорител на компанията оператор.

Загиналият е суданец и вероятно е бил ударен от камион, който е излизал от един от влаковете, превозващи транспортни средства през тунела, заяви полицията. По данни на френски медии това е деветият мигрант, загинал в Евротунела от началото на юни.

Френският министър на вътрешните работи Бернар Канзньов и британската му колега Тереза Мей се срещнаха преди ден, за да обсъдят кризата с мигрантите. По-късно в сряда Мей ще председателства в Лондон заседание на британската правителствена Комисия за извънредните ситуации (КОБРА), в която участват министри и шефове на силите за сигурност в Обединеното кралство.

Във връзка с кризата с мигрантите в Кале британският премиер Дейвид Камерън, който е в Сингапур, изтъкна пред репортери необходимостта от сътрудничество с френските власти, от въвеждане на допълнителни мерки за сигурност, както и от допълнителни инвестиции. "Знаем колко важно е това", заяви Камерън.

Кризата с мигрантите ескалира след като предишната нощ над 2000 имигранти щурмуваха тунела под Ламанша, блокирайки вижението на влаковете. Според оператора на съоръжението това е най-големият подобен опит, правен някога от нелегалните имигранти. Инцидентът е предизвикал сериозни закъснения на влаковете и над 200 полицаи са били мобилизирани, да се справят със ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?