Мъж загина при пореден взрив в завод за боеприпаси

Собственикът "Балиста" е проверяван през октомври и ноември, но не са открити нарушения, застрашаващи персонала

Снимка: БГНЕС

Мъж на 51 години е загинал, а две жени и друг мъж са били ранени при пореден взрив в частен завод за боеприпаси край Мъглиж, съобщава в петък МВР. Според първоначалната информация двете пострадали жени са с над 30% изгаряния и с опасност за живота.

Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 11.30 часа. На бяха изпратени полицейски екипи и пожарна. Там отиде и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, допълват от пресцентъра на вътрешното министерство.

Въпросният завод, собственост на фирма "Балиста", се намира в покрайнините на града и около него няма къщи, съобщи кметът на Мъглиж Господин Господинов. По думите му цеховете са били част от военно-промишления комплекс и от общината не знаят каква дейност се е извършвала вътре.

"На практика, след като е получен сигналът, патрули на охранителна полиция, вече структури и колеги от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", вземат отношение. Хората са евакуирани, районът е отцепен. Осигурява се вече извозването на лицата, които са работили в завода, с тях ще работят психолози. Там, където е необходимо, мястото се запазва с цел първоначално осигуряване на всички мерки за безопасност и чакаме организация от страна на прокуратурата за възлагане или провеждане от тяхна страна на първоначалните процесуално следствени действия. Според информацията, с която разполагам към момента, се касае за три пострадали лица и един загинал", заяви пред БНР Светлозар Лазаров.

"Случаят в Мъглиж е много неприятен инцидент, информираха ме, че има ранени и загинал дори", коментира трагедията министърът на отбраната Николай Ненчев, потвърждавайки, че става въпрос за частна фирма, която няма нищо общо с военното ведомство.

Междувременно от Главната инспекция по труда (ГИТ) съобщиха, че предприятието "Балиста" е било обект на проверки през октомври и ноември, при които не са били констатирани нарушения, които да създадат непосредствена опасност за живота и здравето на служителите му. Въпреки това са открити други пропуски. От институцията допълват, че компанията произвежда пиротехнически изделия и ловни патрони.

Нарушенията, констатирани от ГИТ през октомври, са били "липса на достъп до информационните листове за безопасност за използваните в цеха опасни химични вещества – амониев перхлорат и др., липса на оценка на риска при ръчна работа с тежести и липса на писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с външен изпълнител за извършване на строително-монтажни дейности".

На следващия месец инспекторите пишат предписания за нови четири пропуска в работата на "Балиста" – етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества не са на български език и в междинния склад не е осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението.

"Констатирано е още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал. За всички нови нарушения са дадени предписания с кратки срокове за отстраняване", заявяват още от ГИТ.

"Първите моментни отчетени данни от мобилната станция за измерване на качеството на атмосферния въздух в град Мъглиж, показват, че няма превишения на праговите стойности по контролираните показатели", информираха и от екоминистерството.

От прокуратурата пък обявиха, че разследването за взрива се поема от Националната следствена служба. На мястото са изпратени следователи, които ще работят под наблюдението на Окръжната прокруатура в Стара Загора.

Само преди малко повече от два месеца при подобен инцидент загинаха 15 служители на бившия завод за боеприпаси "Mиджур" край Горни Лом. През август няколко души пострадаха при експлозия в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец, а през 2012 г. при мощни взривове в частни складове край пътен възел Петолъчката загинаха трима души.

Две години по-рано пък, отново в завода "Миджур" край Горни Лом, избухна склад с боеприпаси и четирима души пострадаха. Тогава причината за взрива бе повреда в машина, възникване на пожар, който предизвиква взрив. През 2008 г. при инцидент отново в същата фабрика загина шлосер при взривяване на шнек на пълначна машина. Тогава бе ранена и една жена. През същата година взривове в поделението край Челопечене разтресоха цяла София.

На този фон в момента край Горни Лом на склад стоят около 180 000 мини, които не е ясно кой точно трябва да неутрализира. Собственикът на гръмналия завод "Миджур" вече няма лиценз да извършва тази дейност, а държавата – необходимия ресурс да обезвреди такова голямо количество боеприпаси.

Разследванията на подобни инциденти традиционно приключват с неуспех, като досега няма нито един обвинителен акт, внесен в съда във връзка с всички тези трагични инциденти. Делото за последния взрив край Горни Лом, например, в момента буксува, тъй като прокуратурата прави опити да ангажира международни експерти. Причината е, че повечето български специалисти в областта на взривовете и тяхното обезвреждане са се обучавали и са получили лиценз за работа от Висшата школа по взривните работи към Минно-геоложкия университет, чийто ръководител е собственикът на завода Валери Митков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?