Окръжният съд в Стара Загора реши:

Мъжът, прегазил дете в пешеходна зона, ще лежи 3 г. и 4 месеца

Наказанието на Георги Сапунджиев бе намалено с 1/3, тъй като подсъдимият призна вината си

Георги Сапунджиев. Снимка: БГНЕС

Георги Сапунджиев, който се призна за виновен пред Окръжния съд в Стара Загора по обвинението си, че на 2 юни т.г. е прегазил 4-годишния Паоло на пешеходната зона в града, ще лежи 3 години и 4 месеца в затвора.

Това решиха в петък магистратите, след като разгледаха делото по съкратената процедура по искане на подсъдимия. Така той получи възможност наказанието му да бъде намалено с една трета.

От присъдата ще бъде приспаднат близо 5-месечния престой на Сапунджиев в ареста. Той ще изтърпява наказанието си при първоначален строг режим в затворническо общежитие. Освен това трябва да плати 10 500 лв. разноски по делото, а шофьорската му книжка ще бъде отнета за 5 години. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

При произнасянето на присъдата присъстващите в залата реагираха остро и започнаха да скандират "боклук и убиец". Наложи се съдебната охрана да изведе подсъдимия от залата. Родителите на Паоло, конституирани като частни обвинители по делото, настояваха Сапунджиев да получи максималното наказание в случая – 10 години затвор.

По време на заседанието по делото съдът промени мярката му за неотклонение от "домашен арест" в гаранция от 1500 лева. За процеса бяха призовани общо 14 свидетели и 4 вещи лица, които обаче не бяха разпитани, тъй като казусът бе разгледан съкратената процедура.

От прочетените по време на заседанието експертни заключения стана ясно, че колата на Сапунджиев се е движела с 10.73 км/час, когато е ударила малкия Паоло. Освен това бе съобщено, че в периода 1999 - 2011 г. Сапунджиев е бил санкциониран за 7 нарушения на пътя, като три от тях са били за превишена и несъобразена скорост.

Самият подсъдим заяви пред съда, че съжалява за случилото се и ако може да върне времето назад, би го направил. Въпреки това той помоли магистратите да не го пращат зад решетките.

Междувременно стотици родители се събраха половин час преди съдебното заседание на протест под надслов "Нека напомним на съда какви са му задълженията". Голяма част от протестиращите след това влязоха и в залата на съда, за да подкрепят родителите на Паоло.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?