Мъжкото хоро в Калофер се проведе, въпреки здравните мерки

Станалото традиционно ледено мъжко хоро във водите на река Тунджа в Калофер се проведе на Богоявление, въпреки въведените от правителството противоепидемични мерки. Видно бе, че участниците не спазват дистанция.

През тази година по-малко са гостите, които пристигнаха да гледат танците във водата. С тъпани и гайди, мъже и младежи облечени в носии, пеят "Залюбила е Василка" и извършват ритуала, който набра особена популярност през последните години в града. Той се радва на голямо внимание от страна на медиите.

Местните вярват, че тези, които влязат в студената река, ще се калят и ще са здрави цяла година. По традиция в хорото участва и дете, на което се дава богоявленският кръст.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не участва в хорото, за да даде пример. По-рано пред bTV той каза, че не може да спре хората. Той обяви, че е готов да плати глобата, която се полага за нарушаване на здравните мерки. По-рано кметът призова да няма масовост на събитието, но не бе послушан.

Кръстът бе хвърлен в реката малко преди 8 часа сутринта от отец Димитрий. Преди това той извърши богоявленския ритуал и освети водата, после хвърли дървения кръст в реката. 4-5 момчета се хвърлиха да го спасят и след това го предадоха на най-малкия участник в хорото – момче, седнало върху раменете на един от мъжете.

Стотици се наредиха да гледат хорото от двата бряга на реката. Има и сериозно полицейско присъствие, предава БГНЕС.

Ритуалът с хорото за Богоявление в Калофер кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство. Мнозина български етнолози обаче не могат да проследят особено стари корени на ритуала.

Пред Нова тв пулмологът Александър Симидчиев коментира очевидното – че участниците в леденото хоро не спазват задължителната дистанция

"Има хора, които дишат дълбоко и са в близост. На малко разстояние са и е възможно да се получи заразяване. Ако се вика и пее, могат да се заразят още повече хора", каза известният лекар.

През целия ден на 6 януари в страната ще бъдат отслужвани водосвети за най-почитания зимен празник-  Богоявление. Ритуалите навсякъде ще се състоят без литийни шествия.

Вярва се, че който извади Светия кръст от ледените води ще е здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Екшънът бе в Бургаско

Извън Калофер, най-интересни бяха участниците във ваденето на кръста в Бургаска област.

В Бургас най-бърз се оказа 18-годишният Иван Гайтанов, когото местният сайт "Флагамн" описва като спортна надежда и отличен ученик. Любопитното е, че Иван е син на известния бургаски ъндърграунд герой Диян Гайтанов - Боксьора. Вероятно поради това "Флагман" уточнява, че момчето е изключително възпитано, амбициозно и със силен характер.

Иван Гайтанов има рожден ден на Ивановден, а на Йордановден победи 53-ма души и успя да спаси кръста.

Надпревара в Карнобат нямаше. В града, който е известен с винпрома и ЖП-гарата си, кръстът се хвърля в най-големия шадраван в центъра. Победител стана жена - Вероника Гърбова. Тя бе единствената от присъстващата тълпа около шадравана, която се престраши да скочи за кръста.

"Не може кръста да стои във водата, трябва да се извади. Изобщо не е студено. Не е страшно, страхотно е. Жените трябва да скачат вече за кръста“, каза Вероника, цитирана от "Флагман".

В Малко Търново кръстът бе изваден от 11-годишният Емилиян Спасов. Разпятието бе хвърлено в ледените води на река Докузак, близо до едноименния водопад. Малкият Емилиян скочи за Кръста заедно с още шестима смелчаци, сред които и брат му.

Във Варна интересна бе голямата конкуренция. Над 100 мъже скочиха във водата, като най-бърз се оказа 20-годишният Александър Матев, който за втори път спасява разпятието.

Той получи поздравления и почетен плакет от кмета Иван Портних. В морската столица хвърлянето на кръста се организира едновременно от Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

22-годишният Николай Пеев от Нова Загора се пребори за кръста в Пловдив. Любопитното тук бе, че преди това участниците са били подлагани на антигенни тестове.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?