МБМД: БСП губи от новото си име за евроизборите

БСП страда от името си, с което ще участва в изборите за европейски депутати, показа проучване на агенция МБМД, представено в четвъртък. По думите на директора на агенцията – социологът Мира Янова, данните показват, че между 20 и 21% от избирателите симпатизират на БСП.

Изследването е проведено в периода 27 април – 2 май и не отчита последните развития в корупционния скандал, намесил червените министри Румен Овчаров и както става ясно – и Асен Гагаузов.

При тест с бюлетина, в която БСП участва под името Платформа “Европейски социалисти” заедно с Движението за социален хуманизъм (ДСХ), избирателите на партията намаляват до 16%. За сметка на това от играта с имената печели Коалицията на българските социалдемократи. Листата с водач Константин Тренчев регистрира подкрепа от 2.3%.

Според данните на Янова близо 45% от избиратели са убедени, че ще отидат до урните за евровота. Тя отчита растеж на тези намерения сред хората десет дни преди вота. При предишно отчитане на същата социологическа агенция, предполагаемата избирателна активност сочеше нива от малко над 30%.

Общо 15% от запитаните смятат, че ще гласуват, но все още не са решили коя листа ще подкрепят.

Според Янова ГЕРБ заема второ място по подкрепа и има шанс да изпрати 4 до 5 евродепутати. На трето място се нарежда ДПС, което, разчитайки на твърдия си електорат, може да вземе между 3 и 4 мандата.

Социологът от МБМД смята, че от настоящия скандал най-много печели “Атака”, която може да спечели до 3 мандата. Покачване на подкрепата се забелязва за НДСВ, което вече има шанс за два мандата. На последното останало място за Страсбург ще класира СДС.

Мегаскандалът в държавното ръководство се отразява като цяло на политическата класа. МБМД измерва спад на доверие при всички по-големи фигури в политическия живот.

Най-значителен, по думите на Янова е спадът на доверието към столичния кмет Бойко Борисов - от 63 на 47%. В същото време се е увеличило недоверието към него от 29 на 45%. При президента Георги Първанов доверието се срива от 64 на 55%, а недоверието бележи ръст от 30 на 41%.

Подкрепа за премиера Сергей Станишев е спаднала от 29 на 25%, недоверието се е увеличило от 59 на 65%. При лидерите на НДСВ и ДПС Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган доверието е съответно 15 и 13%, а недоверието – 77 и 80%.

Въпреки и без това ниския си рейтинг, Румен Овчаров бележи спад с още два процента и се закотвя на дъното като политик, предизвикващ най-малко доверие – 12%. Вътрешният министър Румен Петков пада до 22%, бележейки спад от 4 пункта.

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?