МБМД: ГЕРБ може да спечели абсолютно мнозинство

Ако сега има парламентарни избори, ГЕРБ ще спечели с 28.5%, като при определени ситуации може да има абсолютно мнозинство, заяви в сряда директорът на МБМД Мира Янова. Тя представи данни от проучване на политическите нагласи от края на ноември, според което, ако изборите са днес, освен партията на Бойко Борисов, в парламента ще влязат още само три партии: БСП с 16%, ДПС с 6-7%, и "Атака" с 6.7%.

Тези резултати опровергават тезата, че ГЕРБ непременно ще трябва да прави коалиция, за да управлява, каза Янова. Сборът на гласовете на другите три партии почти се изравнява с гласовете за ГЕРБ, така че се очертава едно крехко равновесие, коментира тя.

По думите ѝ единствената изненада към този момент може да дойде от влизането на СДС в парламента, което може да наложи създаването на коалиция. Според нея, ако СДС и ДСБ се обединят, могат да преминат 4-процентовата бариера. Според проучването СДС ще получи 2.6 на сто от гласовете, а ДСБ - под 2 на сто.

Драматична загубата на доверието сочат резултатите за НДСВ – 0.8%, тук “корабът е забил нос в дъното”, коментира Мира Янова.

Няма нагласа за предсрочни парламентарни избори, независимо от голямата подкрепа за ГЕРБ и посочването на лошото управление като един от най-големите проблеми на страната, каза в отговор на въпрос Мира Янова. Тя уточни, че в проучването, направено от 23 до 27 ноември 2007 г. сред 1225 пълнолетни граждани, не е имало специален въпрос за предсрочни парламентарни избори, защото целта му била друга.

Като най-голям проблем анкетираните посочват ниските си доходи (29%). На второ място се нарежда лошото управление на страната (20%), следвано от безработицата (14%), високите цени и инфлацията (14%), корупцията (10%) и престъпността (4%).

Според 43 на сто от анкетираните положението в страната през следващите месеци ще се влоши. 36% смятат, че ще остане същото, а само 16% смятат, че то ще се подобрява.

С 49% рейтинг Бойко Борисов е политикът с най-голямо доверие, следван от Георги Първанов с 47%, Борис Велчев – 25%, Сергей Станишев - 23%, Волен Сидеров – 14%, Симеон Сакскобургготски – 12%, Ахмед Доган – 10%, Пламен Юруков – 8% и Иван Костов - 7%.

Общо 27.6% от анкетираните са изразили негативно мнение за БСП. Положително мнение за тази партия имат 17%, неутрално - 4.3%, а обидни реплики са изказали 1.3%. За ГЕРБ негативните мнения са 17%,  положителните – 33.2%, неутралните – 18.7%.

За “Атака” негативни мнения изразяват 34.7%, положителни - 7.3%.

За СДС отрицателните нагласи са 33.7%, а положителните под 3 на сто. Общо 38.7% от запитаните са изразили негативно мнение за ДСБ, а 2.3 на сто - положително.

Общо 43% от хората се определят като центристи по убеждения, 22% като десни и 22% като леви.

Проучването показва, че по-голяма част от мъжете се определят като десни, а по-голяма част от жените като леви. 38 на сто от хората над 60-годишна възраст казват, че имат леви убеждения, а 22% от младите хора на възраст между 18 и 29 години - десни.

Над 7% от хората, които се определят като десни, в същото време се характеризират и като крайно десни. 11% от хората, които се определят като леви, изразяват крайно леви убеждения и считат себе си за комунисти.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?