МБМД: Коалиция център - дясно може да обедини до 38% от избирателите

Близо 58 процента от българите са за коалиционно управление, като 17.1% от тях предпочитат лява коалиция, а 13 процента биха гласували за дясна коалиция. Това показват оповестените в сряда данни на социологическата агенция МВМД от проучване в края на октомври.

Не е толкова важно ляво или дясно, по-важни са личностите, са отговорили 34.2 % от запитаните.

Б.Борисов води като предпочитан политик

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е събрал най-много гласове в анкетата при избора на петима политици, за които избирателите биха гласували на следващите парламентарни избори. Генералът е посочен от 33.4% от анкетираните, следван от президента Георги Първонав с 30.2 %. В първата петица са още премиерът Симеон Сакскобургготски със 17.5 %, Сергей Станишев с 15.7 % и Стефан Софиянски с 15.3 на сто. Сред посочените имена са и Милен Велчев, Надежда Михайлова, Петър Стоянов, Соломон Паси, Иван Костов, Лидия Шулева, Ахмед Доган и други.

За дясно правителство биха гласували 19 % от анкетираните, същият дял подкрепа събира и центристки кабинет. За ляв кабинет са 24.8 на сто.

Коментарът на Мира Янова от МВМД бе, че конфигурацията център-дясно има потенциал да обедини широк кръг избиратели - до 38 процента.

От социологическата агенция посочиха още, че НДСВ и СДС имат възможност да разширят електоралната си подкрепа, докато БСП все още не успява да излезе извън твърдите си симпатизанти.

Аргументите са, че подкрепата за БСП - 24% от избирателите, съвпада с дела на предпочелите ляво правителство. Като партия НДСВ събира 13% при 19-процентен дял на привържениците на центристки кабинет. При СДС съотношението е 11.2% гласуващи за нея и 19% привърженици на дясно правителство.

Според данните на МВМД, за ДПС биха гласували 5 %, за ССД - 3.2 %, а за ДСБ - 1.8 на сто.

Няма да гласувам, отговарят 29.4 на сто от анкетираните.

Янова коментира, че според данните на този етап БСП не е в състояние да спечели пълно мнозинство в следващия парламент.

Отчетеният възход при десницата според социологическата агенция се дължи натрупващото се в обществото очакване за предстоящо обединение. СДС заедно с гласовете на ССД и други десни партии, без ДСБ, достига 15 на сто, отбеляза Мира Янова.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?