МБМД: Пада рейтингът на Софиянски и всички десни партии

Рейтингът на столичния кмет и лидер на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски е паднал драстично за времето, когато бе отстранен от поста заради разследването за Централни хали - от 40 на 29 процента. Според МБМД пада доверието към всички партии и лидери в дясното, а на БСП и ДПС остава непроменено.

Расте доверието към президента Първанов и главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, без промяна са позициите на премиера Симеон Сакскобургготски, а лидерът на ДПС Ахмед Доган губи 5 пункта.

Първенец сред министрите е външният министър Соломон Паси, а колегата му в министерство на културата Божидар Абрашев е получил нула одобрение.

БСП води пред ССД, НДСВ, ДПС, СДС и ДСБ

Доверието към социалистическата партия е около 30 процента, колкото е било и през април тази година, сочат данните в изследването, за което са анкетирани 1026 души през периода от 9 до 15 юни 2004 г.

При ССД доверието е паднало от 19 на 16 процента, при НДСВ от 16 на 15 процента, при СДС от 15 на 11 процента, а при ДСБ от 8 на 6 процента.

ДПС запазва доверието си от април 2004 г., което е 13 процента.

Изследването показва, че нито една партия в момента не може да надхвърли една трета от доверието на анкетираните, коментират от МБМД.

Станишев качва процент, Стоянов, Надежда и Костов губят

Според МБВД, рейтингът на президента Георги Първанов е нараснал най-много сред политиците от април до юни е скочил от 59 на 64 процента. Главният секретар на МВР Бойко Борисов е с най-високо доверие. При него увеличението е с 2 процента, като той е подкрепен от 70 на сто от анкетираните.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е повишил рейтинга си с 1 процент от 27 на 28 на сто. Всички десни лидери обаче бележат спад, както и партиите, според МБМД.

При бившия президент Петър Стоянов има спад от 29 на 26 процента. Софиянски е свалил от 40 на 29 на сто. Председателката на СДС Надежда Михайлова е понижила рейтинга се от 21 на 18 процента. При лидера на ДСБ Иван Костов спадът е от 14 на 10 процента, при водачката на БЗНС Анастасия Мозер - от 13 на 10 процента, а на лидера на "Гергьовден" Любен Дилов - син от 15 на 14 процента,

Премиерът Симеон Сакскобургготски запазва позицията от април 2004 г. Тогава, както и сега, той е подкрепен от 25 процента от участвалите в изследването. Рейтингът на лидера на ДПС Ахмед Доган е спаднал от 22 на 17 процента.

При председателя на парламента Огнян Герджиков има спад от 19 на 15 процента, при лидера на ВМРО Красимир Каракачанов от 16 на 14 процента.

Паси пръв сред министрите, Абрашев е на нула

Външният министър Соломон Паси е с най-висок рейтинг сред министрите в кабината на министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Паси е запазил 44 процента от рейтинга си, като от април до юни 2004 г. има спад от 3 процента, показва изследването. Всичките анкетирани са показали неодобрение към министъра на културата Божидар Абрашев и той е с нулев рейтинг, съобщиха от МБМД. Министърът на регионалното развитие Валентин Церовски е с рейтинг под 10 процента, като при него той е паднал от 9 на 7 процента, показват данните.

Анкетираните са показали повишение в доверието си към финансовия министър Милен Велчев и към социалния министър Христина Христова. Министър Велчев е увеличил рейтинга си от 34 на 35 процента, а Христина Христова от 18 на 19 процента.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева е намалила рейтинга си от 29 на 28 процента, военният министър Николай Свинаров от 22 на 21 процента, вицепремиерът Лидия Шулева от 30 на 28 процента, министърът на младежта и спорта Васил Иванов от 26 на 24 процента.

При вътрешния министър Георги Петканов доверието на анкетираните е паднало от 28 на 23 процента, при земеделския министър Мехмед Дикме от 24 на 19 процента, при правосъдния министър Антон Станков от 20 на 17 процента, при министъра на екологията Долорес Арсенова от 17 на 16 процента, при транспортния министър Николай Василев от 18 на 15 процента, а при вицепремиера Пламен Панайотов от 16 на 14 процента. Просветният министър Игор Дамянов е понижил рейтинга си от 12 на 11 процента, министърът на енергетиката Милко Ковачев от 13 на 10, а здравният министър Славчо Богоев от 11 на 10 процента, сочи изследването на МБМД.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?