МБМД: Само ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" влизат в НС и ЕП

ГЕРБ ще е фаворит на евроизборите през юни с 20.9% от гласовете, следвана от БСП  с 9.3%, ДПС – 7.9%, "Атака" – 4.7%, Синята коалиция – 2.6%, партия "Ред, законност и справедливост" -  2% и НДСВ – 0.8%. Това сочат обявените в неделя данни от национално проучване на МБМД, проведено от 30 април до 5 май сред 1204 пълнолетни граждани в цялата страна.

Агенцията прогнозира, че при 30 процента избирателна активност ГЕРБ ще получи 6 -7 места в Европейския парламент; БСП - по-скоро 4; ДПС - 3 или 4 места в зависимост от изборната активност и "Атака" едно или две места.

Засега предвижданията са, че Синята коалиция и РЗС могат да имат по един евродепутат или пък нито един.  При РЗС обаче трендът е възходящ, а при Синята коалиция е низходящ, каза директорът на МБМД Мирослава Радева.

Синята коалиция, според МБМД, губи заради комплекс от причини, свързани със съдебната регистрация, опита за двойна регистрация в ЦИК, с отлив на част от ОДС към РЗС и неразпознаваемостта на лидера на СДС.

Анкетираните си представят като евродепутати Бойко Борисов (6.4%), Волен Сидеров (4%) и Янев Янев (3.8%), Меглена Кунева (1.8 %) и Кристиан Вигенин (1.6%).

На изборите за национален парламент през юли за ГЕРБ биха гласували 26.2% от избирателите, за БСП – 11.6%, за ДПС – 8.5%, за "Атака" – 5.6%, за РЗС - 3.5%, за Синята коалиция – 3%, за НДСВ – 1.2%. Над 40 на сто от запитаните не са дали отговор. Ако тези резултати се потвърдят на вота на 5 юли, в парламента ще попаднат само четири политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

МБМД прогнозира, че избирателната активност на националните избори ще е 60 процента. Тридесет и две на сто от анкетираните смятат, че Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ ще гарантира, че евродепутатите му ще са почтени и ще се борят срещу политическата мафия в България. 12 % дават като отговор Сергей Станишев, а 7 % Янев Янев, а също и Волен Сидеров, следват Ахмед Доган (6%) и Иван Костов (3%).

Споделяне

Още от България