МБМД: Скандалите наливат гласове в малките партии

Скандалите с подслушването се отразяват на подкрепата на основните политически партии, като разколебяват периферните ядра от поддръжници. Това смятат от социологическата агенция МВМД, от която представиха свое изследване на електоралните нагласи.

Според изследването, проведено между 19 и 24 април, тоест преди последното огласяване от подслушването на разговорите между прокурор Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и неговия министър Мирослав Найденов, сред 992 души по метода с предварително посочени отговори (шоукарта), ГЕРБ получава подкрепата на 28.3%, БСП - 18.7%, ДПС - 5.2%, "Атака" - 5.2%, Движение България на гражданите - 4.1%.

За НФСБ с лидер Валери Симеонов биха гласували 2.9%, за Либерален алианс с водач Веселин Марешки - 1.7%, за ДСБ - 1.6%, СДС - 1%.

Социолозите регистрират лек спад в подкрепата за ГЕРБ - от 30.1% в началото на април до 28.3% и повишаване на заявената подкрепа за левицата - от 15.6 на 18.7%.

Увеличава се подкрепата за Движение България на гражданите - от 2.7 на 4.1% и на НФСБ - от 1.6 на 2.9%.

Данните от проучване на МВМД от началото на април скандализираха социологическата общност, защото единствено тази агенция даваше подкрепа на ГЕРБ с около 7-8% по-голяма от подкрепата, която даваха останалите агенции.

МВМД обаче показа и още едни данни, ако зададените въпроси са с отворен отговор, тоест не са посочени отговори, от които анкетираният да избира. Според тези данни подкрепата за ГЕРБ е 22.8%, за левицата - 15%, за ДПС - 5.1%, за "Атака" - 3.8%, за Движение България на гражданите - 2.8%, а за НФСБ - 1.8%.

58 на сто категорично ще гласуват и са решили за кого, а 15 на сто - че ще гласуват, но се колебаят.

Социолозите от МВМД прогнозират, че до урните ще отидат около четири милиона избиратели и избирателната активност ще бъде близка до тази през 2009 година.

Споделяне

Още от Избори 2013

Къде му е мястото на Бойко Борисов?