МБМД: Внушенията за коалиция БСП – ГЕРБ са политически

Тезата, че ГЕРБ ще бъдат принудени да влязат в коалиция с БСП, имат чисто политически, а не социологически характер, коментира в четвъртък директорът на МБМД Мирослава Радева при представянето последното проучване на агенцията. То показва значителна преднина за партията на Бойко Борисов, за която биха гласували 26.2 процента от българите.

Подкрепата за БСП е 16.9 процента, за ДПС – 7.4, а веднага след това се нареждат "Атака" с 6.9 процента.

Партиите, които ще са на границата на влизане в парламента, са СДС с 2%, "Ред, законност и справедливост" – 1.8%, Движение "Напред" – 1.7%, НДСВ – 1.5%, ДСБ – 1.2%, БНД и ССД са с по 0.3 %. Общо 38 процента от участниците в проучването са заявили, че няма да гласуват.

Проучването е проведено между 22 и 25 януари сред 1205 души. Радева коментира като погрешна тезата, че въпросът с изборите е решен и че следващото управление ще следва сегашния модел.

Спрямо резултатите от предното проучване на МБМД, публикувани през ноември, ГЕРБ отбелязва ръст на подкрепа от 4.2 %, БСП има спад от 1%, при ДПС също има отлив от 3 процента.

"Тезата, че БСП и ГЕРБ ще управляват заедно, има само една цел - да легитимира управляващите и да дискредитира опозицията, ГЕРБ и опозиционните партии да бъдат вкарани в идеята "управлението няма алтернатива", добави социологът.

Според нея много отдавна политическият модел на България не представлява интересите на гражданите и хората да се чувстват разочаровани, недоволни и нежелаещи да гласуват. Радева коментира, че има втвърдяване на опозиционните настроения и радикализация на хората, които се опитват да търсят алтернатива. Тя тълкува това като резултат от множеството кризи, засегнали страната.

Според проучването нито един политик не се ползва с над 50 процента доверие. В тази среда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е с 45.2 на сто доверие, президентът Георги Първанов – 42.4%, премиерът Сергей Станишев – 24.1%, лидерът на "Атака" Волен Сидеров – 18.1%, лидерът на ДПС Ахмед Доган – 10.7%, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски – 8.7%, лидерът на СДС Мартин Димитров – 6.7%, лидерът на ДСБ Иван Костов – 6.3%.

От министрите Стефан Данаилов има най-висок процент на доверие – 37.8%, следван от Даниел Вълчев – 30.7% и Ивайло Калфин с 25.6 процента.

Армията се ползва с най-високо доверие от всички институции с 39.3, след това е президентството, което се ползва със значително по-ниско ниво на доверие спрямо други години - 34.8%, правителството е с 18.7%, Народното събрание – 13%, полицията е с 33%, следствието – 17.2%, съдът – 15.2%, а прокуратурата е най-ниско с 14.6 процента.

Общо 51% смятат, че положението в страната ще се влошава, други 32%, че ще остане същото, а само 14%, че ще се подобрява. Като най-големи проблеми на страната са разпознати ниските доходи (27%), лошото управление (20%), корупцията (18%) и безработицата (16%).

Споделяне

Още по темата

Още от България