Мечиар поведе изненадващо на президентските избори в Словакия

Първият тур на президентските избори в Словакия беше изненадващо спечелен от бившия премиер Владимир Мечиар, чието предишно управление беше критикувано от западните лидери заради авторитаризъм и липса на демокрация.

Владимир Мечиар води в надпреварата с 32,7% от подадените гласове и на втория тур по-късно този месец ще се изправи срещу някогашния си най-близък съюзник Иван Гаспарович, който спечели 22,3%.

Очакванията бяха изборите да бъдат спечелени от подкрепения от правителството кандидат - външния министър Едуард Кукан, който обаче се класира трети с 22,1 процента и отпада от надпреварата, предаде Би Би Си.

Поражението на Кукан е обезпокоителен за правителството. Победата на Мечиар в първия тур на изборите става малко преди Словакия да влезе в ЕС, който многократно критикуваше правителството му.

Мечиар е изключително популярен сред по-възрастните избиратели, които се чувстват губещи от пазарните реформи в страната.

"Много е просто. Гласувах за Мечиар, защото при неговото управление животът беше по-добър, имах повече пари, за да живея", казва избирател, цитиран от АП.

Класиралият се на второ място Иван Гаспарович се отцепи от Мечиар през 2002 г. и формира своя партия.

Според предварителните резултати проведеният успоредно с президентските избори референдум за разпускането на парламента и свикването на предсрочни избори се е провалил, тъй като едва 35,6 процента от избирателите са участвали в него, а за да бъде валиден, бяха необходими минимум 50 процента, предадоха АФП и Ройтерс.

Референдумът беше иницииран от профсъюзите, които не са доволни от радикалните фискални реформи, провеждани от дясноцентристкото правителство. Допитването за предсрочни парламентарни избори бе подкрепено от Мечиар и други опозиционни партии, правителството обаче призова избирателите да не го подкрепят.

Словакия е една от 7-те бивши комунистически страни, която се присъедини към НАТО на 2 април т.г. Едно от условията да бъде отправена покана към страната за членство през 2002 г. беше изхвърлянето на Мечиар от властта. Макар че неговата партия спечели най-много гласове на парламентарните избори същата година, той не успя да състави правителство.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?