Мечиар се изправя срещу Шустер на президентските избори в Словакия

Словашкият президент Рудолф Шустер и бившият премиер - социалист Владимир Мечиар обявиха днес, че се кандидатират за президентските избори през април, предадоха световните агенции.

"С кандидатурата си искам да помогна на процеса на интеграция в Европа, на сътрудничеството в ЕС и НАТО, както и за задълбочаване на отношенията със съседните страни", каза 61-годишният Мечиар, за когото преди около две години НАТО обяви, че ако спечели парламентарните избори, Словакия няма да бъде поканена за член на НАТО. Партията на бившия премиер спечели най-много гласове, но не успя да сформира правителство. В момента Мечиар е депутат от опозицията.

Като премиер на Словакия между 1994 и 1998 г. той беше обвиняван от ЕС и НАТО в авторитаризъм и непрозрачна приватизация.

Няколко часа след изявлението на Мечиар Рудолф Шустер обяви, че се бори за втори президентски мандат.

Седемдесетгодишният Шустер беше първият държавен глава на Словакия, избран на преки избори през май 1999 г. Тогава той победи на втория тур Мечиар, който навремето бе смятан за баща на словашката независимост.

Първият тур на президентските избори ще се състои на 3 април. Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство, ще има втори тур на 17 април.

Споделяне

Още от Свят