Росен Плевнелиев в словото си по случай 139 години от гибелта на Левски:

Мечтата на Апостола да бъдем равни на другите европейски народи

Мечтата на Апостола да бъдем равни на другите европейски народи

На 19 февруари България отново се преклони пред паметта и делото на Васил Левски, който пред 139 години е обесен в София. По традиция, Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет и фондация "Васил Левски" организираха възпоменателни прояви, които завършиха с митинг-поклонение пед паметника на Апостола на свободата.

Говорим за Апостола, за да помним идеите му – те няма да бъдат забравени. "Всеки, каквото заслужи, да му се напомня", казва Апостола, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.

Левски вярваше в промяната, вярваше в упоритата работа, която да ни изведе напред. Левски не допусна несгодите да сломят душата му. "Ако ли от нийде не иде помощ, работата си е работа", казваше той, напомни държавният глава.

"Съзнаваме ли, че Апостола живя в по-тежки и драматични времена, отколкото ние днес, но постигна много. Трябва да имаме ясно съзнание за отговорностите, които поемаме с делата си. Повече от всякога ни е нужна смелост, твърдост, последователност в овладяването на предизвикателствата на времето, в което живеем", заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че въпреки трудностите, основното кредо на Апостола е било доверието в способностите на българския народ.

Трябва да изработим днешната наша визия и ако се говори за национален идеал, ако новото време иска нова национална кауза - тя се крие в нуждата да създадем
модерна, развита и способна държава. "Нека заложим онези основи, върху които да изградим нашия европейски успех. Мечтата на Апостола да бъдем равни на другите европейски народи може да има своите конкретни резултати и измерения", каза президентът.

"Трябва да бързаме, казваше Апостола, няма кой да ни чака" - с думи на Левски завърши първото си публично слово Росен Плевнелиев след встъпването му на поста президент на България.

Сред присъствалите на възпоменателната церемония бяха и вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, граждани. Домакин бе столичният кмет Йорданка Фандъкова.


С минута мълчание и падане на колене присъствалите на церемонията почетоха паметта на Апостола.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България.

По-рано по повод на годишнината в памет на Васил Левски беше отслужена панихида в църквата "Света София".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?