Негативните нагласи към управляващите се засилват

"Медиана": Близо 60% от българите са разочаровани от управлението на ГЕРБ

Електоралната разлика между партията на Борисов и БСП е 6%

Кольо Колев, сн. БГНЕС

58.1 от българите са по-скоро разочаровани от управлението на ГЕРБ, докато на 22.2 на сто то им вдъхва доверие. Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Медиана", направено между 25 април и 4 май сред 1002 души.

Над 40% от анкетираните пък смятат, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо за подобряване на положението в страната, а повече от 24% са на мнение, че е станало дори по-лошо.

Според 27.7 на сто кабинетът е успял да намали корупцията, но пък 55.9 на сто са на противното мнение. Едва 17.8 на сто смятат, че правителството не е позволило кризата да удари сериозно страната, срещу 61.8 на сто, които не споделят тази позиция. 26.2 на сто от анкетираните са посочили, че правителството е успяло да ограничи престъпността в страната, докато 57.8 процента са на обратно мнение.

"В общественото мнение доминира мнението, че положението в страната е лошо и вероятно ще се влошава, управлението нищо не прави или не може да направи, а негативните оценки за управлението започват да доминират над позитивните“, резюмира социологът Кольо Колев.

Според проучването 62.2 на сто смятат, че положението в страната се влошава, за 29.3 на сто няма особена промяна, а 8.5 процента виждат подобрение.

45.1 са песимисти в прогнозата си за следващата една година и очакват влошаване на ситуацията, 35.5 на сто прогнозират, че ще се задържи сегашното положение, а 10.6 на сто смятат, че положението ще се подобрява.

Електоралната разлика между ГЕРБ и БСП е 6%

Ерозията на доверието към управляващите продължава, според данните на "Медиана“, като ГЕРБ остава първа политическа сила, въпреки че повечето българи (58.1%) са по-скоро разочаровани от управлението на партията. 26.1% биха гласували за ГЕРБ, ако днес имаше парламентарни избори, а 20 процента биха подкрепили БСП, 6.2 на сто – ДПС. Евентуална партия "България на гражданите" на Меглена Кунева би попаднала в парламента с гласовете на 5.5 на сто.

Синята коалиция е на границата - 2.6 на сто от анкетираните биха я подкрепили. Под четирипроцентната бариера категорично остават "Атака" - с 1.3 на сто и РЗС - с 0.5 процента. 34.8 на сто заявяват, че не биха гласували.

1/4 се страхуват, че политическите им убеждения може да им навредят

Според "Медиана" поне една четвърт от избирателите се страхуват, че свободната изява на политическите им убеждения може да им навлече неприятности.

На въпроса "страхувате ли се, че могат да ви тормозят (да си имате проблеми), заради вашите политически убеждения", през юли 2011 г. положително са отговорили – 15%, а през май 2012 година – 25%.

Кольо Колев заяви, че не може да каже точно от какво се страхуват анкетираните, но обясни, че така са отговорили предимно тези, които не са симпатизанти на ГЕРБ.

"Очевидно има някаква връзка с политическите пристрастия и това дали се страхуваш или не се страхуваш", каза Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България