Медиана: Мнозинството българи не искат нови избори, а БСП би ги спечелила

Кольо Колев от агенция "Медиана", сн. БГНЕС

БСП би спечелила, ако сега се проведат предсрочните избори, а над 60% от хората не желаят нов парламентарен вот веднага, са основните изводи в социологическото изследване на агенция ”Медиана”, извършено по поръчка на ТВ7. Изследването е проведено от 27 юни до 1 юли и е представително за цялата страна.

При евентуални избори сега БСП ще спечели 20% от вота, ГЕРБ 18.6, ДПС 7.6, а "Атака" на ръба да влезе в Народното събрание с едва 2.5 процента подкрепа.

Най-близо до влизане в парламента отново биха били "Движение България на гражданите" с 3.4 процента и НФСБ с 2.8 процента. От другите по-големи извънпарламентарни формации ДСБ би взела 1.9%, а СДС - 0.9%. Според социолога Кольо Колев подкрепата за десните партии се увеличава.

Той обясни, че за разлика от първите дни на протестите, които бяха насочени срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и бяха подкрепени от над 70% от българите, продължението им не среща голяма поддръжка.

Колев допълни, че хората не искат нови избори, а нормализация на ситуацията. Те не приемат и поведението на ГЕРБ, която бойкотира парламента. "Ако изборите бяха днес, резултатите ще се повторят", смята социологът.

Общо 44% от хората смятат, че на кабинета „Орешарски” трябва да се даде шанс. Други 18% заявяват, че е нужна година, за да се видят реални резултати. Сред желаещите смяна на кабинета 41,7% са склонни да дадат шанс на правителството, а 18.8% смятат, че изборите трябва да бъдат проведени заедно с тези за Европейски парламент догодина. Общо 27.4% от анкетираните смятат, че избори трябва да се проведат незабавно.

Пламен Орешаски е в топ 3 на най-харесваните политици, като преди него са само президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова, показва още проучването на ”Медиана”. След тях са Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?