"Медиана": Само БСП, ГЕРБ, ДПС и партията на Бареков пращат евродепутати

Четири политически партии минават бариерата за евроизборите, а още три са близо до бариерата. Това прогнозира близката до БСП агенция "Медиана" на базата на проучване на политическите нагласи, проведено между 31 март и 5 април.

Евродепутати ще имат БСП, ГЕРБ, ДПС и партията на Николай Бареков "България без цензура". Според "Медиана" НФСБ, Реформаторският блок и АБВ са близо до бариерата.

На въпроса: "Ако евроизборите бяха сега, в момента, за кого бихте гласували?" 21.9% ще дадат гласа си за БСП, 19.6% - за ГЕРБ, 8.8% за ДПС, 7.0% за партията на Бареков и ВМРО, 4.0% за НФСБ, 3.8% за Реформаторския блок, 3.7% за АБВ, 2.5% за "Атака", 0.5% за "Глас народен" на Светльо Витков, 0.4% за НДСВ. 0.4% ще гласуват за друга партия, 25.9% няма да гласуват, а 1.4% не са решили.

"Медиана" дава в проучванията си с два пункта по-добри резултати за БСП спрямо ГЕРБ. Преди месец "Афис", която също е близка до левицата, даде с 0.3% предимство на БСП, но разликата е в рамките на статистическата грешка. "Сова Харис" също даде по-добро представяне на БСП с около два пункта, докато в края на март "Алфа Рисърч" даде също с около 2 пункта по-голяма подкрепа за ГЕРБ.

Според "Медиана" затихването на страстите и липсата на предпочитана политическа алтернатива, вероятно ще дадат отражение и върху избирателната активност на предстоящите евроизбори. Забелязва се известно охладняване и дистанцираност по отношение на тях – не са толкова важни, намалява категоричността на волята за гласуване.

В изследването се казва още, че събитията в Украйна не са повлияли съществено върху вътрешнополитическите нагласи в обществото. Като цяло по отношение на Украйна, обществото се консолидира около идеята "Западът е виновен (като генератор на събитията), но и Русия не е съвсем права!" Доколкото има "по-права страна" (или "по-малко неправа") предпочитанията на обществото са на руска страна. Обществото е преобладаващо против въвличане на България в ескалация на санкции и натиск срещу Русия, сочи проучването на пролявата агенция "Медиана".

По отношение на настоящето правителство оценките на "Медиана" са по-позитивни, отколкото на други социологически агенции. Преобладават скептичните и критичните оценки ("разочарова" - 49%; "вдъхва надежда" – 33% ). Същевременно, според оценката на избирателите, това правителство е по-добро от предишното, показва проучването. Като цяло, отношението към правителството е: "Не харесвам това правителство, но то е по-добро от предишното и не искам предишните на власт", прави извод агенцията.

Според "Медиана" към момента ГЕРБ не се явява желана политическа алтернатива (връщането на ГЕРБ на власт се оценява като по-добра възможност от 20%, но близо 40% смятат, че това би било по-зле за страната).

Липсата на видима (и желана) политическа алтернатива тушира напрежението по отношение на настоящето управление, твърди още агенцията. Желаещите оставката на правителството са с 10% по-малко, отколкото тези, които предпочитат то да продължи да управлява, което е също различен резултат от проучванията на останалите социолози.

Споделяне

Още по темата

Още от България