Медии организират алтернативна дискусия за свободата на словото

Представители на български медии канят колегията на работна среща, на която да се обсъдят проблемите със свободата на словото в България, защитата на професията и достойнството на българските журналисти. Срещата ще се проведе на 26 май от 11 часа в Червената къща в София.

Темите, които са предложени за обсъждане, са: проблемите на свободата на словото в България, цензура и автоцензура, начини и механизми за потискане на разследващата журналистика, проблемите на журналистиката в България, спазването на Етичния кодекс на българските медии, уважението към истината, методите за водене на интервю, изпълняването на политическите поръчки, солидарността на българските медии при отстояване на свободата на словото и правата на българските граждани, приноса на медиите за преодоляване на недостатъците на българската правоохранителна система.

Сред организаторите на инициативата са Даниела Горчева, издател и редактор на списание „Диалог”, Холандия, Атанас Чобанов, издател и редактор на сатиричния сайт "Рога и копита”, Франция, Коста Стефанов, издател и редактор на информационния сайт http://www.kafene.net/, Великобритания, Иван Михалев и Росен Босев, журналисти от в. Капитал, Христо Христов, журналист от в. "Дневник", Едвин Сугарев, издател и редактор на информационно-коментаторен сайт “Свободата днес и тук”.

Организаторите предоставят и адрес за регистрация

Срещата е замислена като алтернатива на Петата световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се провежда в момента, под мотото: "Накъде в реалното, виртуалното и информационното пространство: туризмът, високите технологии и медиите - българските аргументи срещу кризата". Тя бе открита в присъствието на президента на България Георги Първанов, в нея вземат участие министри и зам.-министри от правителството, председатели на агенции, депутати, общественици и културни деятели, известни с близостта си до властта.

Миналата година български медии организираха протестна подписка срещу патронажа на президента Първанов над Четвъртата медийна среща, която се проведе в Мадрид.

Споделяне

Още от

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?