Медии твърдят, че САЩ се оттеглят от споразумението за климата, Тръмп засега не потвърждава

Белият дом все още търси точната формулировка, с която да се откаже от поетите в Париж ангажименти срещу глобалното затопляне

Медии твърдят, че САЩ се оттеглят от споразумението за климата, Тръмп засега не потвърждава
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, съобщи информационният сайт Аксиос (Axios), цитиран от Ройтерс, като се позова на информирани източници.
 
Тръмп отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение. След това написа в Туитър, че ще вземе решението по въпроса тази седмица.
 
Фокс нюз също цитираха анонимен източник, който потвърждава оттеглянето от споразумението.
 
Малко след като изтече информацията без да я потвърди самият президент на САЩ обеща да направи изявление за Парижкото споразумение за климата. "Ще обявя решението си за Парижкото споразумение през идните дни. ДА НАПРАВИМ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА!", написа Тръмп в Туитър.
 
Цитиран от Асошиейтед прес служител на Белия дом обаче също заяви, че се очаква Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение за климата. Той щял да използва формулировка, която позволява решението да се тълкува като неокончателно. 
 
Аксиос съобщава, че по подробностите за изтеглянето работи екип, който включва ръководителят на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруйт. Вариантите са официално оттегляне, което може да отнеме три години, или оттегляне от договора на ООН, на който се основава споразумението - по-бърз, но по-краен вариант.
 
Върху решението за оттегляне от климатичното споразумение е повлияло писмото на 22 сенатори от Републиканската партия на САЩ, които призоваха за оттегляне от споразумението. Сред тях беше и лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, припомня Аксиос.
 
Какво следва?
 
Само Сирия и Никарагуа не участват в Парижкото споразумение за климата. Оттеглянето на САЩ обаче би могло да има сериозни последици за споразумението, което разчита на участието на страните, произвеждащи най-голямо количество парникови газове, отбелязва Ройтерс. 
 
По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.
 
Канада, ЕС и Китай са заявили, че ще спазят ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата, дори ако САЩ се оттеглят. Източник на Ройтерс съобщава, че Индия също е показала, че ще го спазва.
 
Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат затоплянето на планетата, включително като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива. 
 
Президентът на САЩ вече е наричал климатичните промени "измама", целяща да отслаби индустрията на страната. Той отказа да подкрепи споразумението на срещата на Г-7 в Сицилия в събота и заяви, че има нужда от повече време, за да вземе решение. 
 
Тръмп е в политически лабиринт
 
По-рано вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че се е развихрил челен сблъсък между съветниците на президента Доналд Тръмп заради решението.
 
За един президент, който не е навътре в политическите лабиринти, решението е много сложно. От двете страни на спора идват гласове, които той дълбоко уважава, пише изданието.
 
Шефовете на някои от най-големите световни компании го призовават да не се оттегля от споразумението, а върли консерватори, като главния му стратег Стивън Банън и началникът на неговата Агенция за защита на околната среда Скот Пруит, го натискат да се оттегли, отбелязва авторитетният всекидневник.
 
Директорът на Националния икономически съвет Гари Кон, дъщерята на президента Иванка Тръмп и държавният секретар Рекс Тилърсън смятат, че САЩ могат да останат в споразумението, подписано от 195 страни, независимо от това, че администрацията е поела курс към демонтаж на предприетите от предишния президент Барак Обама мерки, които биха позволили на САЩ да спазят съгласуваните в Париж цели по намаляване на вредните емисии.
 
Големият бизнес в защита на споразумението
 
Любопитно е, че големият бизнес е създал почти "единен корпоративен фронт" в защита на споразумението, защото разширяващият се пазар на иновативни "чисти технологии" създава хиляди работни места и стимулира икономически ръст.
 
А американските компании са добре позиционирани за водещи роли на тези пазари. Тези дни в редица влиятелни американски вестници се появиха големи рекламни обяви на цели страници от редица корпоративни гиганти, които изтъкваха тези свои роли.
 
Според "Ню Йорк таймс" именно корпоративните гласове в защита на споразумението могат да се окажат най-влиятелни. Тези дни големият бос на енергийния гигант "ЕксонМобил" Дарън Уудс писа, че оставането в споразумението ще бъде разумна стъпка.
 
Гласовете за открито скъсване с Париж са не по-малко настоятелни. Те гъделичкат дълбоките инстинкти на президента, като го убеждават, че оставането в споразумението ще съсипе американската икономика и ще бъде предателство към основното ядро от привърженици, гласували за него.
 
"Всеки, който мрази Тръмп, иска той да остане в Парижкото споразумение. Всеки, който го уважава, който му вярва, който е гласувал за него и иска той да успее, настоява той да оттегли подписа на САЩ", писа Гроувър Норкуист - активист на кампанията срещу данъците, който дори изложи в Туитър "5 главни причини защо САЩ трябва да скъсат с парижкото "климатично крушение", посочва Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
 
Дъщеря му Иванка обаче от доста време го убеждава той да прецени аргументите и на двете страни. А нейният съпруг, влиятелния зет на президента Джаред Къшнър, бил в полза на оставане в споразумението, доколкото това не ограничавало възможностите на Тръмп по законов път да постепенно да ликвидира ограничителните екологични норми, въведени от Барак Обама.
 
Различни лобиращи групи в Конгреса
 
Не гледат безучастно и в Конгреса. Там също има лобиращи групи и за двете страни, които също притискат президента за своята кауза, отбелязва вестникът.
 
Разбира се, глобалната реакция е свирепа и почти изключително е в полза на оставането на САЩ в споразумението от 2015 г. При визитата му в Европа миналата седмица Тръмп бе подложен на огромен натиск от световните лидери да не "кръшка" от постигнатите с много усилия парижки договорки. Президентът на Франция Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел дадоха публичен израз на безпокойството си от едно негативно решение на Тръмп.
 
Същото направи и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч в Нюйоркския университет тези дни.
 
В крайна сметка решението на Тръмп обаче вероятно ще бъде по-силно повлияно от "домашните" гласове. Критици на Парижкото споразумение казаха, че се надяват Тръмп да мисли по-малко за световните лидери, а повече за своите избиратели, за да може в крайна сметка да им каже, че е спазил обещанието си, отбелязва в заключение "Ню Йорк таймс".
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?