Медии в стихията си: Гарвани нападат хора, знамето се търкаля в тинята

"Не стига, че гърми да ме утепа, ами и светка да ме види къде съм"

За по-малко от денонощие столичани бяха връхлетени от земетресение, потоп, кръвожадни гарвани, телефонни измамници, хлебарки и присмеха на Пламен Галев. Това става ясно от новини в онлайн медиите, които почти влязоха в съревнование за най-всеобхватно отразяване на природните и човешки стихии.

Общата картина е почти сюреалистична. Но хората са можели да се подготвят, ако са разчели предсказанията животните от зоопарка ден по-рано.

Макар че синоптиците прогнозираха започналите дъждове и порои и надлежно предупредиха за "жълт" код в Западна България, следобедната буря в София явно е надминала репортерските очаквания.

Сайтът "Нюз.бг" публикува следното съобщение: "Буря, ураганен вятър, проливен дъжд и градушка удариха София няколко часа след земетресението. Водната маса облива столичните булеварди, градушката бие по капаците на колите, а алармите на автомобилите не спират. Водата, стичаща се по улиците завлича всичко след себе си. Хората са в паника от разразилата се буря като намират абсурдни подслони - под стрехи и дървета", информира сайтът.

От репортажа става ясно, че "водата не успява да се влее в шахтите и прелива, единственото, което в може да се види в момента по един от столичните булеварди е българското знаме, което е паднало и се търкаля в тинята".

Десетина минути след публикуването на този текст, редакторите на сайта явно сами са достигнали до извод, че тази работа със знамето и всепомитащата вода е малко прекалена и пуснаха по-постна версия на текста.

Сайтът "Блиц" излиза със заглавие "Ад в София! След земетресението се продъни и небето". В текста се обяснява, че в София се "чува се тряскане на прозорци, счупени стъкла се сипят по тротоарите, дърветата се огъват от ураганния вятър". В квартал "Красна поляна" улиците са превърнати в реки, а задръстванията по булевардите са "чудовищни".

"Факти.бг" от своя страна отразява бурята с кратка новина, в която се цитира "разтревожен потребител на сайта за видеосподеляне Youtube". "Не стига че гърми да ме утепа, ами и светка да ме види къде съм", информира тревожният юзър.

Десант на хлебарки

 

Апокалипсисът започва от долните нива на хранителна верига. "Блиц" влиза в темата с информация, че "поредицата среднощни земетресения, последвани от гръмотевична буря с потоп през деня, подлудиха не само хората и животните". "Армии от всякакви възможни твари, и най-вече хлебарки, изпълзяха от канализацията на жилищните блокове в западните райони на София. Сигнали за десант на гадини бяха подадени в редакцията на БЛИЦ от жители на кварталите "Люлин", "Захарна фабрика", "Красна поляна" и "Овча Купел", допълва изданието.

Репортер бие гарвани с микрофон

Агенция БГНЕС се включва с новината "Гарвани нападат с особена ожесточеност хора в центъра на столицата". Материалът е съпроводен с видео, което показва как два гарвана прелитат от едно дърво до един тенекиен покрив. Медията цитира "запознати", които обясняват агресивното поведение на пернатите със силното земетресение.

От текста се разбира, че за по-малко от час в градинката на хотел "Рила" са атакувани около 10 души. "Репортер на БГНЕС също бе нападнат от две птици и успя да се защити с микрофона си. Млада консултантка от съседен магазин е с нараняване в главата от клюна на гарван, по същия начин с рани отзад в тила са възрастен столичанин и двама перничани, които са били нападнати от ято гарвани, докато излизали от автомобила си", информира агенцията.

Малко след това научаваме, че експертът по гарваните е възрастна жена, която отговаря за почистването на тоалетната в градинката и от години наблюдава птиците. Тя заявява, че никога досега те не са проявявали подобна агресивност към хората.

"Ситуацията, сходна едно към едно с кадрите от шедьовъра на Алфред Хичкок "Птиците", продължава и в момента", заключва агенцията.

Животните – тези ясновидци

Този репортерски разказ е уплътнен със справочна информация, че около 70 вида животни имат способността да усещат предстоящи земетресения и вулканични катаклизми. Те са "наричани с право - живи сеизмографи", пише БГНЕС. В това число са изброени кучета, котки, слонове, коне, змии, гущери и риби. Рибите са много интересни, защото ако се очаквало много силен трус, те направо "излитали" от водата.

Много правдива е и реакцията на раците. "Ракът, както си стои в дупката, бавно изпълзявал към входа ѝ, ако очакваното земетресение е около три бала. При четири, излизал вън от "дома си", а при повече от шест започвал да се мята като обезумял", пише БГНЕС, макар с балове да се измерва друго.

Апокалипсис в зоопарка

Сайтът "Всеки ден" също информира, че обитателите на зоопарка в София са предупредили с поведението си за земетресението още предния ден, защото били превъзбудени и неспокойни.

"Чакалите виели на умряло", "всички птици започнали да летят из клетките си и ударяли крилата си в клетките, сякаш искат да избягат в ужас от случващия се апокалипсис", лъвовете се държали странно агресивно и със своя рев се опитвали съвсем отговорно и жертвоготовно да събудят цялото си животинско царство", "маймунките били особено разтревожени, а писъците им напомняли човешки плач", пише изданието.

"Слонът се въртял в кръг и удрял крайниците си в земята, затова и много ветеринари предлагат слоновете като един вид сигнализация за земетресения", се казва в материала.

Според "Всеки ден" животните усещат земетресението, защото в подпочвените води стават химични промени и водите започват да вибрират по по-различен начин от нормалното, което се долавя от рецепторите на животните.

В джакузито на Пламен Галев

Изключителността на ситуация се подчертава от друга новина в "Блиц", в която се цитира профила на издирвания от Интерпол Пламен Галев в “Туитър”. Той посвещава на земетресението, което събуди цяла България, следния туит: “А в Ресилово ни изплиска джакузито!”

Подигравката на Галев, бурята, хлебарките и гарваните явно не са били достатъчно наказание за столичани, защото те са напълзяни и от телефонни измамници. Криминалният елемент в природното бедствие се продължава от "Дартс нюз", които предлагат материала си "Ало, дай пари" след бедствието". В него се казва, че земетресението е дало нови идеи на мошениците как да приберат парите на хората от София и Перник. Още през нощта те започнали да звънят на възрастни хора, а вътре се споменава за жена от Горна баня, която получила две обаждания, но не се хванала на номера.

При толкова необяснимо странни събития наведнъж, редакцията на Mediapool изпрати репортери да проверят дали няма да се натъкнат някъде на мосю Воланд и котарака му със сеанс на черна магия...

Споделяне

Още по темата

Още от