Медиите притискат парламента да промени текст в НК за скрита камера

Неправителствени организации и медии се обявиха за отмяна или промяна на член 339а от Наказателния кодекс(НК), по който прокуратурата преследва румънски журналист и ББС заради използване на скрита камера.

Поражда се сериозно безпокойство от обвинението срещу румънския журналист Джордже Бухнич в престъпление и образуването на наказателно производство срещу ББС по същия законов текст, както и последвалите публични изявления на юристи и представители на различни институции, че "законът бил такъв", се казва в декларация на Българската медийна коалиция (БМК).

Чл. 339а е за използване на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация без надлежно разрешение. Този текст беше определен като "абсурден" и "архаичен" от международната организация Репортери без граници, както и от Българския Хелзинкски комитет.

БМК, Хелзинкския комитет, АБРО и представители на печатни и електронни медии посочват в декларация, че прекият ефект за медиите е ограничаването на практиките и ефектите от разследващата журналистика, на възможностите ѝ да разобличава корупцията и "двойния морал" във властта. Като последен пример се посочва затруднението на в. "Новинар" и предаването "Господари на ефира" да огласят името на общински съветник, уличен в склонност към педофилия, заради използването на скрита камера в журналистическото разследване.

БМК се обръща към имащите законодателна инициатива с искане за законодателна промяна, която се изразява в цялостна отмяна или прецизиране в текста на този член.

Гражданските организации призоваха в новия текст на НК да се въведе точна дефиниция на "специално техническо средство", чрез която да се разграничават средствата, използвани в областта на разузнаването, обществения ред и разследващата дейност, от обикновените записващи устройства.

Предложението е да се инкриминира само използването на специални технически средства срещу неприкосновеността на личния живот, жилището, тайната кореспонденция и други съобщения, като и да се допълни разпоредбата с нова алинея, според която не се наказва лице, което е действало в защита на обществения интерес.

От БМК съобщиха, че вече имат подкрепата на Народен съюз, Новото време, СДС, ОДС, на Любен Корнезов от Коалиция за България, Емел Етем от ДПС, на депутати от НДСВ.

По повод аргументи на политици, че чл. 339а защитава личната неприкосновеност на гражданите, Георги Лозанов заяви, че текстът се използва предимно не в защита, а срещу правата на човека, което отчасти се дължи на несъвършенствата в самия НК.

Този текст пречи на професионалната работа на журналистите, разкриващи корупционни практики. "Основен проблем в страната ни са именно корупцията и сенчестите структури, но когато се случи журналистите да осветлят тези нелегални практики, някои се опитва да заглуши тези разкрития чрез употреба на закона," изтъкна Лозанов.

Според Кирил Вълчев - адвокат и журналиста от Дарик радио - парламентът трябва да приеме норми, въвеждащи саморегулация от страна на медиите, така че те сами да преценяват кога могат да използват специални технически средства.

Дискусията ще продължи в сряда, като за участие в нея са поканени министрите на правосъдието и на вътрешните работи, главният секретар на МВР и членове на Съвета за електронни медии.

Представителите на неправителствените организации и медиите заявиха, че когато липсва обществена опасност като нарушение на конституционното право на личен живот и адекватна дефиниция на специално техническо средство, както и че съдът е длъжен вземе предвид обществения интерес, румънският журналист Джордже Бухнич трябва да бъде оправдан.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: