През 2011 година

Медиите са ”разкрили” престъпления, колкото целия контролен апарат на държавата

Борис Велчев отчете ”необратимо” подобрение в работата на прокуратурата

сн. БГНЕС

През 2011 година медиите са ”разкрили” почти равен брой престъпления с целия контролен апарат на държавата, заяви в четвъртък главният прокурор Борис Велчев по време на представянето на годишния доклад на държавното обвинение пред депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси. Това е последният доклад, който Велчев представя пред Народното събрание, защото мандатът му изтича през февруари следващата година.

Лошата работа на контролните органи в централната и местната власт се превърна в център на дискусията в комисията. Депутатите не оспориха и тезата на главния прокурор, че за последните 4 години е направен ”необратим” напредък в работата на държавното обвинение.

Борис Велчев започна представянето на доклада със статистика, която показва натоварване на прокурорите на ръба на ”биологичните възможности”. Всеки магистрат от системата е работил през година по 230 преписки, 180 досъдебни производства, прекратил е 50 с изтекла давност и се е явил на 150 съдебни заседания. През 2011 година има 50 000 осъдени и 1200 оправдани, отчете Велчев.

Той обобщи, че за периода 2007-2011 година има четворно увеличение на окончателно осъдените за участие в организирани престъпни групи, шест пъти са се увеличили признатите за виновни за данъчни престъпления, а наказаните за злоупотреби с европейски средства са близо 200 на фона на нито един през 2007 година. Върнатите от съда за доразследване дела са намалели от 10.4% през 2007 година до 5.6 на сто през миналата.

През 2011 година е създаден национален регистър на хората с две или повече висящи дела. Главният прокурор заяви, че само за година броят на тези лица е намалял с 35 процента.

”Това показва, че в прокуратурата е направила, вярвам, необратим напредък”, заяви Борис Велчев.

Главният прокурор призна, че прокуратурата не може да отчете напредък единствено по работата срещу корупционните престъпления. Пред депутатите той обясни този факт с остарелия Наказателен кодекс и недостатъчната ефективност на контролните органи в държавата. В подкрепа на тезата си той заяви, че 70-те контролни органи в държавата са изпратили общо 1676 доклада до прокуратурата за миналата година. Това е с близо 100 повече от предходната година, но по тях са образувани едва 170 дела, което е по-малко от 2010 година. Той сравни тези данни с общо 1563 случая, в които държавното обвинение се е самосезирало по материали в медиите.

”През 2011 година медиите са ”разкрили” точно толкова престъпления, колкото всички контролни органи в страната”, коментира образно Велчев.

”Държавната машина се върти безсмислено. Единственото нещо, което се извършва е да се прехвърля топката”, коментира Екатерина Михайлова (ДСБ). Борис Велчев се съгласи с нейното изказване.

Пред депутатите той лансира ”еретичната” идея за въвеждането на провокацията към подкуп за метод за борба с корупция, което бе подминато без коментар от народните представители. Велчев предупреди още, че спецсъдът и спецпрокуратурата скоро могат да бъдат блокирани от маловажни дела, което може да попречи на двете институции да се концентрират върху наистина сложните казуси.

Споделяне

Още от България