През 2011 година

Медиите са ”разкрили” престъпления, колкото целия контролен апарат на държавата

Борис Велчев отчете ”необратимо” подобрение в работата на прокуратурата

сн. БГНЕС

През 2011 година медиите са ”разкрили” почти равен брой престъпления с целия контролен апарат на държавата, заяви в четвъртък главният прокурор Борис Велчев по време на представянето на годишния доклад на държавното обвинение пред депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси. Това е последният доклад, който Велчев представя пред Народното събрание, защото мандатът му изтича през февруари следващата година.

Лошата работа на контролните органи в централната и местната власт се превърна в център на дискусията в комисията. Депутатите не оспориха и тезата на главния прокурор, че за последните 4 години е направен ”необратим” напредък в работата на държавното обвинение.

Борис Велчев започна представянето на доклада със статистика, която показва натоварване на прокурорите на ръба на ”биологичните възможности”. Всеки магистрат от системата е работил през година по 230 преписки, 180 досъдебни производства, прекратил е 50 с изтекла давност и се е явил на 150 съдебни заседания. През 2011 година има 50 000 осъдени и 1200 оправдани, отчете Велчев.

Той обобщи, че за периода 2007-2011 година има четворно увеличение на окончателно осъдените за участие в организирани престъпни групи, шест пъти са се увеличили признатите за виновни за данъчни престъпления, а наказаните за злоупотреби с европейски средства са близо 200 на фона на нито един през 2007 година. Върнатите от съда за доразследване дела са намалели от 10.4% през 2007 година до 5.6 на сто през миналата.

През 2011 година е създаден национален регистър на хората с две или повече висящи дела. Главният прокурор заяви, че само за година броят на тези лица е намалял с 35 процента.

”Това показва, че в прокуратурата е направила, вярвам, необратим напредък”, заяви Борис Велчев.

Главният прокурор призна, че прокуратурата не може да отчете напредък единствено по работата срещу корупционните престъпления. Пред депутатите той обясни този факт с остарелия Наказателен кодекс и недостатъчната ефективност на контролните органи в държавата. В подкрепа на тезата си той заяви, че 70-те контролни органи в държавата са изпратили общо 1676 доклада до прокуратурата за миналата година. Това е с близо 100 повече от предходната година, но по тях са образувани едва 170 дела, което е по-малко от 2010 година. Той сравни тези данни с общо 1563 случая, в които държавното обвинение се е самосезирало по материали в медиите.

”През 2011 година медиите са ”разкрили” точно толкова престъпления, колкото всички контролни органи в страната”, коментира образно Велчев.

”Държавната машина се върти безсмислено. Единственото нещо, което се извършва е да се прехвърля топката”, коментира Екатерина Михайлова (ДСБ). Борис Велчев се съгласи с нейното изказване.

Пред депутатите той лансира ”еретичната” идея за въвеждането на провокацията към подкуп за метод за борба с корупция, което бе подминато без коментар от народните представители. Велчев предупреди още, че спецсъдът и спецпрокуратурата скоро могат да бъдат блокирани от маловажни дела, което може да попречи на двете институции да се концентрират върху наистина сложните казуси.

Споделяне
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?