mediapool.bg Ти си това, което четеш
Министър-председателят Бойко Борисов

Медиите са свързани с енергийна, криминална, земеделска, фармацевтична или финансова мафия

По поръчка на премиера фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел" пишат закон за печата у нас

Проблемът със свободата на словото в България не произтича от това, че правителството влияе на медиите, а от техните собственици, които пък имат ангажимент към различни клонове на мафията "енергийна, криминална, земеделска, фармацевтична или финансова“. Това става ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в интервю за сайта wwww.politikat.net, чийто проект е и "Бойкометърът“, който изследва обещанията на премиера и тяхното изпълнение.

Министър-председателят сравни ситуацията, която е заварил в България, с тази, която е заварил Виктор Орбан в Унгария. "По тази причина колегата написа закон за печата и Брюксел след това го размаза“, обяснява Борисов, който дава разяснения за начина на санкции на ЕС: "тук ти режат половин милион, после и от структурните фондове малко“.

С неприкрито одобрение към действията на Орбан, които бяха осъдени от повечето европейски държави, Борисов разяснява, че за да не се случи и с нас това, което се случва с Унгария, вместо да предлага той закон за печата е поръчал такъв на фондациите "Конрад Аднауер" и "Ханс Зайдел".

"Помолил съм "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", най-големите фондации, да се обединят и да направят те закон за печата. Ние да нямаме ние участие, и всичко това да го разтълкуват. Тогава аз мога от името на партията да поема ангажимент парламентарната група да го прокара“, заяви Борисов.

Пред Politikat.net той обяснява, че е "много лесно да си платиш и да си наемеш журналисти, дори в чужбина да си наемеш платени публикации“.

"Има телевизии, които работят анти-Герб. Има вестници, които от първия до последния ред само това пишат, половината са откровени лъжи. Всеки ден в национален ефир има предавания, които ме осмиват и мен, и президента“, заявява премиерът.

"Проблемът със свободата на медиите не е, че правителството им влияе, а че собствениците им влияят в зависимост от своя интерес“, продължава той.  

"В момента, в който казах, че искам да отстраним посредниците на газ една медия ме размаза постоянно – от първа страница, до карикатурата на последната. И това, защото искам да спася цената на газа“, твърди Борисов.

Министър-председателят обяснява и какво е имал предвид с твърдението си от предходната седмица, че има журналисти, които служат на мафията.

"Мафията може да е енергийна, криминална, земеделска. Зависи от сектора. И ако четете в различните вестници или телевизии, чиито собственици имат ангажимент към това нещо в едните или не се отразява нищо, или се развива като огромен балон. Иначе мафията може да е фармацевтична или пък финансова“, твърди премиерът.

Той не споменава как възнамерява да се справи с различните видове мафия, нито пък защо медиите на една група го поддържат енергично и безпрекословно в битката си срещу друга.

Обяснява обаче за гражданското общество.“ С ченгеджийски хватки се опитват да покажат, че има гражданско общество, което ни се е противопоставило на нас. А е точно обратното, ние сме се вслушвали във всяко искане“, твърди Борисов, давайки примери как спрял АКТА, шистовия газ и стигайки до промените в НК заради осакатеното куче Мима.

От думите на премиера стана ясно, че той продължава да защитава тезата си от 2006 година, че "лошото на демократичните хора е, че са недисциплинирани“.

"Ето - затварянето на" Орлов мост". Това са едни от най-демократичните хора.  Техният глас се чу, когато направиха шествие до президентството, когато се срещнаха с нас. Трябваше ли полицията да ги дърпа по "Орлов мост", да ни показват по света, при положение, че чукат на отворена врата“, обясни Борисов по повод протестите срещу облекчения режим за застроянате на планините, от които ГЕРБ се отказа по негово нареждане.

Министър-председателят коментира и други свои обещания и изказвания във втората част на интервюто за Politikat.net, която ще бъде публикувана във вторник. Инициативата за дискусия дойде в резултат на питане от страна на ГЕРБ до авторите на проекта как подбират и класифицират обещанията на премиера и по какъв начин са стигнали до извода, че изпълнени са само 11% от тях. 

Още по темата
Още от България