Медиите в Букурещ: Румъния си избра най-престъпния парламент

Медиите в Букурещ: Румъния си избра най-престъпния парламент

След парламентарните избори в неделя в румънския парламент са се промъкнали 27 осъдени, арестувани, несъвместими или наказателно преследвани кандидати, съобщава вестник "Ромъния либера" в сряда. Изданието изброява имената на осем от бъдещите членове на парламента, основно от победилия убедително изборите Социал-либерален съюз (СЛС), които имат условни присъди, осъдени са на първа инстанция или имат проблеми с прозрачността.

Румъния избра най-престъпния парламент в историята си: двама осъдени окончателно, 15 изпратени на съд и петима наказателно разследвани, пише вестник "Евениментул зилей". Хора, които са обвинявани от прокурорите в корупция, организирана престъпност или дребни престъпления, сега са в ситуацията да инициират и гласуват закони, подчертава изданието.

Престъпни барони се блъскат с лакти да влязат в новото правителство на СЛС, пише в друг свой материал "Евениментул зилей". Ливиу Драгня от СДП, който е разследван за организиране на изборни измами по време на референдума за отстраняване на президента Траян Бъсеску, и Релу Фенекиу от НЛП, който беше изпратен на съд за корупционна афера, се готвят да управляват министерства с щедри бюджети, посочва изданието.

Според списък на възможните министри в новия кабинет, публикуван от Ромъния ТиВи, Драгня може да поеме министерството на регионалното развитие, а Фенекиу - на транспорта. За министър на икономиката се споменава името на либерала Варужан Восганян, а на финансите - това на неговия съпартиец Даниел Кицою. Външен министър според списъка вероятно ще продължи да бъде Титус Корлъцян.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани