Медиите в Казахстан следят внимателно случая “Филчев”

Медиите в Казахстан следят внимателно случая “Филчев”

Медиите в Казахстан са запознати със скандалите около името на новия посланик на България в Астана Никола Филчев и запознават аудиторията си с развитието им, показа проверка на Mediapool.

Най-гледаният телевизионен канал в републиката - КТК (Коммерческий телевизионный канал) помества на интернет-сайта си последните новини около Филчев, които се излъчват и в ефирните информационни емисии  .

В петък миналата седмица КТК съобщи, че новият посланик на България в Казахстан е трябвало да се яви в съда като свидетел, но вместо това е отлетял за Турция, откъдето се очаква да пристигне в Казахстан. КТК напомня, че Филчев е свидетел по дело, което в българската преса се нарича “Филчевгейт”. Телевизионният канал съобщава още, че неявяването на Филчев в съда се наказва с глоба от 500 лева, което в местна валута е равно на 40 хиляди тенге.

На следващия ден – в събота – КТК предава, че Филчев е включен в списъка на издирваните от българските власти лица. ТВ-каналът напомня за “политически скандал” в София, иницииран от Филчев. Медията се позовава на интернет-сайта на българския вестник “Дневник”.

КТК разказва, че на времето Филчев обвинил председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров в корупция, поискал оставката му и възбуждането на дисциплинарно производство срещу него. В отговор Григоров съобщил за съществуването на някакво медицинско заключение, в което се говори за това, че Филчев не е здрав психически, че е параниоик и че тази диагноза му е била поставена още през 1986 г., допълва КТК

Достоверността на документа беше оспорена от един от лекарите, уж подписал въпросния документ, казва още каналът.

Съмненията за психическото здраве на Филчев не възникват за първи път, казва КТК, като се позовава на “Дневник”.

“Нашият телевизионен канал се обърна със запитване към посолството на България в Казахстан с молба да коментира информацията за назначението на новия български посланик в Казахстан”, съобщава още КТК. “Обаче отговор на запитването така и не получихме”, завършва КТК.

Споделяне

Още по темата

Още от България