Медиите в Пхенян с необичайно бързи репортажи от Сингапур

Снимка: Евронюз

Броени часове след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун направи снощи изненадваща опознавателна вечерна обиколка из Сингапур, вестникът на властта в Пхенян – "Нодон синмун", запълни тази сутрин първата си страница с 14 ексклузивни снимки на вожда, предаде Ройтерс. 

На тях се вижда как Ким се разхожда и разговаря с официални лица от града държава в тропическа градина пред преливащ фонтан. Публикуват се и красиви изгледи от Сингапур.

Цитират се думите на лидера, че "Сингапур е чист и красив", впечатленията му от стилната архитектура и че трябва да се използват добрите постижения и опит на Сингапур "в различни сфери". 

Подобна бърза реакция на вестника и на другите държавни медии е необичайна в страна, където събитията често се съобщават с минимум един ден закъснение. Така бе например след неотдавнашното посещение на Ким Чен-ун в Китай.

Непринуденият тон на репортажа също е в контраст с по-формалния подход, по който севернокорейските медии обикновено отразяват официални посещения. Това изглежда отразява засилената увереност сред севернокорейския политически елит, че изолираната страна наистина вече е приета на международната сцена, отбелязва Ройтерс. 

Сингапур е най-далечното място, до което се знае, че Ким Чен-ун е пътувал, след като дойде на власт през 2011 г., а това е и първа среща между американски президент и севернокорейски лидер.

Споделяне

Още от Свят