Медиите в Сърбия и Македония определят еднозначно Илия Павлов като мафиот

В Сърбия убийствата и атентатите срещу бизнесмени, политици, но и мафиоти, свързани с предишната, но и сегашната власт, не представляват вече изненада. Извършителите по някакво неписано правило не се намират. Така че убийството на Илия Павлов в Белград се коментира в светлината на разчистване на сметките между икономически и политически групировки.

Белградският вестник Вечерни новости обаче отбелязва, че убийството на Илия Павлов е третото тежко престъпление в последните 3 месеца в България. Според Новости Илия Павлов е символ на мафията, една от най-оспорваните фигури на българския преходен период.

Ем Джи корпорация е обвита в съмнителна слава, още повече, че историята на Ем Джи на Илия Павлов е светъл пример как политическата власт може да се използва за правене на пари, коментират белградските медии. В своите анализи във връзка с убийството на един от най-богатите, както го наричат, хора в Централна и Източна Европа, те твърдят, че атентатът срещу Илия Павлов може да има връзка с евентуалното участие на Мултигруп в убийството на българския премиер Луканов, но и с конфликти с мощната ТИМ група от Варна.

Белградският вестник Вечерни новости съобщава още, че убитият български бизнесмен Илия Павлов е инвестирал в Черна гора, Хърватия и Словения, за разлика от Белград.

В Скопие конкретно се посочват неговите връзки в Македония. Според скопския Утрински вестник Илия Павлов е собственик на мината за производство на бакър Бучин край Радовиш, но и на голяма част от акциите на Балканска банка, Скопие.

В македонската столица новината за убийството на Илия Павлов заема централно място. Тук се спекулира, че може би мотивите на атентата са политически, при което се цитират и оценки, че биографията на Мултигруп представлява 13-годишно преплитане на сивата икономика и политиката.

Скопският вестник Дневник напомня, че българската корпорация Мултигруп е обвинена в участие в атентата срещу бившия македонски президент Киро Глигоров и че бившият вътрешен министър Любомир Фръчковски директно свързва Мултигруп с опита за убийството на македонския държавен глава. Една година по-късно обаче Глигоров приема Илия Павлов в лятната резиденция "Биляна" край Охрид чрез посредничество на познат софийски хирург. Илия Павлов преди няколко месеца беше в Скопие на годишното събрание на акционерите на Балканска банка, Скопие, напомня скопският Утрински вестник. А преди време Мултигруп се е опита да купи и захарната фабрика в Битоля чрез фирма от Лихтенщайн. "Шефът на Мултигруп е убит, защото е нарушил правилата на играта", в големи заглавия съобщават македонските медии днес.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: