Медиите в САЩ обсипаха с критики Тръмп заради азиатското му турне

Медиите в САЩ обсипаха с критики Тръмп заради азиатското му турне

Редица американски медии обсипаха с критики президента Доналд Тръмп заради резултатите от неговата 12-дневна азиатска обиколка. Самият Тръмп във вторник се похвали, че по време на обиколката си е свършил "наистина фантастична работа".

"Ню Йорк таймс" цитира Сюзан Райс - съветничката по националната сигурност на бившия президент Барак Обама, според която Тръмп е пропилял възможността да прокара важни американски интереси в сферата на сигурността и икономиката. Вместо това САЩ се оказват сега по-изолирани и в отстъпление, като са поднесли на сребърна тепсия на Китай лидерството на новоименувания огромен регион - Индо-Пасифик, отбелязва тя.

Тръмп обсипа с ласкателства китайския президент Си Цзинпин, наричайки го "много специален човек" и подчертавайки своите "невероятно топли чувства" към него. "Той обвини своите предшественици, вместо Китай, за нашите огромни търговски дефицити и приветства консолидацията на авторитарната власт на Си. Подобни сцени на американски президент, който угоднически се кланя в Пекин на китайски президент, накараха да изтръпнат от ужас експертите по Азия и съюзниците на САЩ, които разчитат на Америка да балансира, а понякога и да възпира нарастващата агресивност на Китай", пише Райс.

Тръмп сърдечно се прегърна със самопровъзгласения убиец, филипинския президент Родриго Дутерте, което бе печалната кулминация на едно турне с високи залози, разколебало американското лидерство в Азия. Така тази обиколка, макар и непреднамерено, приключи с мотото "Да направим Китай отново велик", заключава Сюзан Райс, перефразирайки познатия лозунг на Тръмп.

Като повечето неща, с които се захваща, президентът Тръмп разглеждаше своето изтощително 12-дневно турне из Азия като тест за личната си харизма и жизненост, посочва "Ню Йорк таймс" в друга статия. Президентът свърза тази маратонска офанзива по използване на личния си чар с обещание за бързи резултати. Никак не е ясно обаче какво всъщност постигна той, отбелязва вестникът.

 

Тръмп си тръгна от Китай - страна, за която някога казваше, че "изнасилвала" САЩ в търговията, без никакви конкретни споразумения за отваряне на китайските пазари. Неговото едностранно послание "Америка на първо място" удари на камък във Виетнам, където останалите страни, участващи в Тихоокеанския съмит, тръгнаха към постигане на регионално търговско споразумение, което оставя САЩ "зад борда".

Неговият подход да действа едностранно спрямо Пхенян може също така да подкопае собствените му усилия, изложени в една иначе убедителна реч в южнокорейската столица Сеул, да обедини света срещу ядрената заплаха от Северна Корея.

Въпреки всичко това президентът се наслаждаваше на пищните посрещания, които му бяха устроени при всяка азиатска спирка, и използваше всяка възможност за приятелски снимки (с местните лидери) като постигнати цели сами по себе си, подчертава "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

В редакционна статия друг авторитетен американски всекидневник - "Вашингтон пост", под заглавие "Тръмп обича човешките права, когато му отърва", също подлага на яростна критика президентската азиатска визита, но от друг аспект. След като в реч в Сеул нагледно описа последствията от "жестоката диктатура" в Северна Корея - концлагерите, принудителния труд, мъченията, глада, пропагандата и следенето на хората, на които се отрича всякакъв контакт с външния свят, Тръмп отиде в Китай и изрази адмирациите си за "един много специален човек" - президента Си Цзинпин, който току-що бе укрепил нетолерантното си управление с железен юмрук, въздигайки го в култ към личността, невиждан от времето на Мао, пише вестникът.

"Си задушава свободата и хвърля дисиденти в затвора. Китай издигна най-яката в света дигитална ограда, за да не могат неговите граждани да виждат какво става във външния свят. Тръмп може и да е забелязал, че след срещата му със Си китайският лидер дори отказа да отговаря на въпроси от медиите. Тръмп обаче не обели нито дума за протест", отбелязва редакцията на вашингтонския вестник.

"Тази азиатска обиколка показа - което намира израз и във външната политика на Тръмп като цяло, че човешките права и демокрацията за него не са универсални принципи, на които трябва да се обръща внимание навсякъде, а тояги, които трябва да се изваждат селективно, за да се критикуват тирани и нарушители на правата, когато това е удобно, и лесно да се пренебрегват в други случаи", посочва редакцията.

 

"Тръмп е първият президент, когото помним, който показва толкова слаба привързаност към демокрацията и човешките права като ценности, и който демонстрира такава симпатия към лидери, които презират тези ценности", заключава Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят