Медиите в Швейцария възмутени от извинението към Либия за ареста на сина на Кадафи

Извиненията, които швейцарският президент поднесе на Либия за арестуването през юли 2008 г. на Ханибал Кадафи, са унижение за швейцарската конфедерация, която трябваше да капитулира пред либийския лидер, обръщайки гръб на правовата държава, отбелязва швейцарската преса в петък, предаде Франс прес.

Швейцарските вестници се надпреварваха в метафорите, с които да изразят възмущението си от извиненията, предназначени да сложат край на спора, който доведе до прекъсване на дипломатическите отношения между двете страни.

"Швейцария на колене пред Кадафи" е едно от заглавията във в. "24 ор", в."Тан" определя извинението като капитулация, а "Трибюн дьо Женев" като лицемерие. "Дванайсет месеца по-късно Швейцария капитулира", посочва "Тан". В. "Матен" отбелязва, че швейцарският президент е отстъпил пред всички искания на Либия, но така и не е успял да върне със себе си в Швейцария швейцарските заложници в джамахирията.

"Поуката от тази история е че Швейцария е в не по-добра позиция от България, която трябваше да чака седем години, за да се измъкне от шантажа на Триполи (случая с българските медици), че не притежава разменна валута, никакво средство за натиск", пише "24 ор".

"Швейцария се извини пред ръководителя на либийската революция, че в страната всички са равни пред закона", посочва в."Нойе Цюрихер цайтунг" и допълва, че това е необходимо зло, за да бъдат освободени двама задържани швейцарци.

Въпреки неочакваните извинения, пише в. "Тан", Либия не прекрати изцяло натиска си върху Швейцария.

"Швейцария плати накрая максималната тарифа за възстановяването на нормалните си икономически отношения със страната на дюните", изтъква в. "Тан". В."24 ор" обяснява извинението с икономически доводи и подчертава, че от една година Либия е главният търговски партньор на Швейцария в Африка.

Споделяне

Още от Свят