Медиите в Югоизточна Европа – монополизирани, несолидарни и страхливи

Монополи, непрозрачно финансиране, слаби профсъюзи, липса на възможност за обединяване с други журналисти, клики и капсулирани професионални мрежи са сред основните фактори, възпрепятстващи свободата на медиите в Италия, Югоизточна Европа и Турция. Това са някои от предварителните констатации от изследване на професор Евгения Сиапера от Школата по комуникации в Дъблинския университет, което е част от проекта "Safety Net for European Journalists " на няколко европейски организации.

Тези резултати бяха представени на 8-ия медиен форум за Югоизточна Европа, организиран от South East Europe Media Organisation (SEEMO) в Скопие, Македония на 16-18 октомври.

Журналистите от този регион работят в обстановка, където бизнес интересите надделяват над свободата на словото, директно чрез дялове или индиректно с пари за реклама, показва проучване, базирано на 110 задълбочени интервюта с журналисти. Въпреки наличието на законова регулация за прозрачността на медиите в много страни, собствениците изглежда намиран начин да заобиколят закона като продават дяловете си на хора под техен контрол.

Липсата на солидарност между журналистите е друг сериозен проблем. В доста случаи журналисти, подложени на натиск, не разчитат на подкрепа от колеги или професионални организации. Синдикатите са слаби и професионалистите не ги припознават като защита, напротив в повечето случаи те биват подозирани в услуга на управленски интереси. Силната концентрация на собствеността и обвързаност с политически и бизнес интереси е другият източник на съперничество между журналистите. "Ако работиш за двама различни собственици, твоят колега наистина е най-големият ти враг", сподели хърватската журналистка Зринка Врабец Мойзеш в кулоарите на форума.

Страхът от загуба на работата, особено на фона на световната икономическа и финансова криза, е широко разпространен сред журналистите. Този страх е добре използван от собствениците за контрол върху служителите и съдържанието, което те произвеждат. Физическо насилие, клевети, тролене, хакване, кибер и сексуален тормоз са също често срещани форми на заплаха. Те са с различна интензивност в различните държави, но съществуват навсякъде.

Повишаване на обществената чувствителност и осигурявайки конкретна подкрепа на журналистите е изключително важно в тази ситуация. "Медийната свобода е важна не само за журналистите, но предимно за гражданите, тъй като е част от тяхното право да получават балансирана и вярна информация" заключи Франческа Ванони от организацията Osservatorio Balcani e Caucaso .

--------------------------
Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието ѝ се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?