Медиите за изслушването на Коми: Сблъсък на моралист с човек на сделките

Дойче веле: Имиджът на Тръмп е увреден, но правни доказателства за нарушения няма

Медиите за изслушването на Коми: Сблъсък на моралист с човек на сделките

Най-големите американски вестници описват чутото по време на вчерашното изслушване пред комисия в Сената на уволнения от президента Доналд Тръмп бивш директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми като сблъсък на два вида принципи и морал.

В продължилото около 2 часа и 40 минути изслушване, наблюдавано с огромен интерес от цялата страна, Коми обвини администрацията на Тръмп, че е изрекла "чисто и просто лъжи" по негов адрес и го е оклеветила. Той каза, че е бил уволнен от президента, за да бъде променен начинът, по който се води разследването за предполагаема намеса на Русия в изборите миналата година. Коми заяви пред сенатската комисия, че президентът Доналд Тръмп е поискал от него да спре разследването срещу бившия му съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин, но не е искал от него да спре разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г..

Според Коми няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ и е участвала в хакерските атаки срещу Демократическата партия. В същото време той смята, че нито един от подадените гласове не е бил подменен, и отказа да коментира дали е имало таен сговор между сътрудници на Тръмп и Москва.

"Ню Йорк таймс": Законовите принципи срещу користен и себелюбив политик

Седмици след като беше описан от президента Доналд Тръмп като "чалнат", бившият директор на ФБР Джеймс Коми умело обрисува конфронтацията си с президента като сблъсък между законовите принципи, залегнали в основата на американската демокрация, и един користен, себелюбив политик, който не ги признава, а още по-малко се придържа към тях, отбелязва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

Свидетелствайки под клетва пред сенатската комисия по разузнаване, Коми ясно показа, че не е имал доверие в почтеността на президента. Защо? Поради "същността на този човек", каза той. Сблъсквайки се за първи път в кариерата си с непочтен президент, Коми започнал да си води подробни записки от всеки разговор с Тръмп. "Честно казано, се притеснявах, че той може да излъже за характера на срещата ни", каза пред комисията Коми.

Бившият шеф на ФБР заяви, че е бил уволнен заради разследването за руска намеса в американските избори. Заклеймявайки опитите на Русия да опетни американските демократични институции, Коми може би говореше и за поведението на Тръмп. Със сдържан гняв Коми окачестви изказвания на Тръмп от миналия месец, че във ФБР царял хаос и че директорът му бил изгубил доверието на служителите си, като най-обикновени лъжи.

В отговор на свидетелствата под клетва на един публично оскърбен достоен служител на закона, пресслужбата на Белия дом, чиято собствена надеждност е под въпрос, се ограничи с това да отбележи вяло, че президентът не е лъжец. Коми заяви, че мисията на ФБР е да защитава американския народ и да брани конституцията на САЩ. Да се надяваме, че принципите, които той формулира и към които се придържа, ще ръководят и това разследване занапред, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост": Моралист срещу човек на сделките

В свидетелските показания на Джеймс Коми нищо няма щастлив край, гласи заглавие на статия във в. "Вашингтон пост".

Вчерашното изслушване представи натрапчив образ на моралист, влязъл в сблъсък с човек на сделките. Личните етични дилеми на Коми сега са вплетени в политическата история на страната.

Случващото се има потенциал за върховна драма - печелещ време етичен човек се среща с аморален булдозер. Историята не приключи щастливо за Коми - нито, както изглежда, за страната, отбелязва вестникът.

"Лос Анджелис таймс": Висока нравственост срещу навика да се извърта

В състезанието по доверие с Доналд Тръмп Джеймс Коми е очевиден победител, пише в. "Лос Анджелис таймс".

Въпреки че подготвеното от него изявление беше публикувано и прочетено от милиони американци ден по-рано, свидетелските показания на Коми пред комисията по разузнаване в Сената бяха сензационни, приковаващо вниманието и отчайващи, пише вестникът.

Той не само заяви, както се очакваше, че президентът Тръмп нееднократно е искал от него лоялност и е настоявал да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, а каза пред комисията, че си е водил подробни бележки от разговорите им, тъй като откровено се безпокоял, че Тръмп може да излъже за тях впоследствие.

Проблемът за Тръмп е, че Коми е опитен държавен служител с репутация на човек с висока нравственост, докато самият Тръмп е човек, свикнал да извърта, чиято кампания сега се разследва не само от две комисии в Конгреса, а и от специален прокурор, чийто мандат може да обхване и обстоятелствата около уволняването на Коми, подчертава "Лос Анджелис таймс".

Дойче веле: Имиджът на Тръмп е увреден, но правни доказателства за нарушения няма

Изслушването на Коми урони имиджа на Тръмп, но то надали ще доведе до импийчмънт на президента. От цялата бъркотия в САЩ ползи извличат Русия и Китай. Колкото по-слаба е Америка, толкова по-силни изглеждат те, коментира Дойче веле.

Макар и да навреди на имиджа му, истинска опасност за Тръмп няма: такава е равносметката от изслушването на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми. Разпитът изкара на бял свят неизвестни досега подробности за твърде наглото и самодоволно поведение на американския президент. Доказателства за потенциални правни нарушения обаче така и не се появиха, констатира германската медия.

Американците интерпретират политическата драма във Вашингтон по твърде различен начин. От гледна точка на демократите, разпитът на Коми е поредното доказателство, че този президент не е достоен за поста си и дори вреди на имиджа на институцията. Феновете на Тръмп обаче смятат, че техният герой, който е политически аутсайдер, е станал жертва на политически интриги, изковани от либералния вашингтонски истаблишмънт.

Що се отнася до останалия свят - той просто не иска да бъде занимаван с тези нечистоплътни сапунки. Но това е невъзможно, защото всичко онова, което се случва във Вашингтон, неизменно има последици за света. Сигурно е, че Тръмп засега ще остане на поста си. Но в бъдеще ще му е все по-трудно да управлява, да прокарва закони през Конгреса, да демонстрира водещата външнополитическа роля на САЩ в света. Причините за това са ясни: независимо, че републиканците контролират и двете камари на парламента, подкрепата им за този слаб президент е повече от колеблива. Няма никакви белези, че тази администрация ще успее в скоро време да прокара здравна и данъчна реформа, както бе обещано.

И след това изслушване Вашингтон ще продължи да се вглежда единствено в собствения си пъп, продължава Дойче веле. Правителството е парализирано и така и не успява да промени този факт. Тръмп отрича да е оказвал влияние над водените разследвания във връзка с т.нар. руска следа. Не е ясно кой казва истината и кой не. Затова и няма как да бъде задвижена процедура за импийчмънт срещу Тръмп. Независимо, че мнозина демократи настояват именно за подобно нещо.

Противниците на Тръмп в Републиканската партия се страхуват да нападнат своя президент в гръб. Процедурата за подобен процес за импийчмънт би могъл да продължи с години, а и изходът от него далеч не е ясен. Повечето американци не биха желали да се стига дотам, толкова скоро след последните избори. Затова и Вашингтон навярно ще се препъва от едно изслушване в друго. И така чак до лятната ваканция.

Москва и Пекин са тези, които извличат ползи от цялата бъркотия. Колкото по-слаби са САЩ, толкова по-силни изглеждат техните противници. Навсякъде, където се усети отсъствието на Америка като водеща сила, руснаците и китайците се опитват да запълнят възникналия вакуум на властта. И често – с успех: Китай разширява влиянието си в Африка, а Русия – в Средния и Близкия изток.

На фона на всичко това приятелите на Америка, и особено Германия, си пожелават скорошен край на аферата във Вашингтон. Тамошните институции на демокрацията обаче работят съвестно и без претупване. А това означава – бавно, заключава коментарът на германската медия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?