Медици и продавачи се редиха на опашки, за да отидат на работа (снимки и видео)

Напливът за ваксинация продължава, срив в системата бави процеса

Медици и служители на търговски центрове се редиха на опашки да бъдат тествани в четвъртък сутринта, когато влязоха в сила новите противоепидемични мерки. С тях се въведе изискване за задължителен зелен сертификат за работещите в здравните заведения, както и за служителите и посетителите на големи търговски обекти над 300 кв. м., каквито са моловете.

Преди ден синдикатите предупредиха, че това може да доведе до сътресения в графиците на медицинския персонал. В четвъртък сутринта опашка за тестване се изви пред "Пирогов", въпреки че голяма част от персонала е преболедувал или ваксиниран. Една от чакащите служителки обясни, че е преболедувала, но все още няма сертификат, защото е диагностицирана с бърз антигенет тест през февруари. Сега тя чака електронната система да бъде актуализирана и да си извади сертификат, а дотогава трябва да се тества.


Опашка за тестване на служители пред "Пирогов", кадър: Нова тв

Част от медиците пък разчитат на антитела, които обаче здравните власти не признават.

Д-р Петър Атанасов, който е шеф на Covid отделение и се прочу като лекуващ на здравния министър Стойчо Кацаров, се възмути че властите не признават наличието на антитела.

"Как министерска заповед, която трябва да ограничи заразата, затвори ефективно местата, където тази зараза се лекува. Над 150 души са болните при нас в момента - в "Урология" има 45, в "Токсикология" - 63, в буферна КВБ – 5, и в самата клиника - 60. Тези хора са оставени на нощния екип – един лекар, една сестра, един санитар. Екипът ми е тук. Задавам един въпрос, който граничи с професионално малоумие: нали ваксинирането е с цел да се изработят антитела? На тези, които ги имаме, защо не ни ги признават? Ние сме доказателството, че този имунитет е ефективен. Вече 2 години работим в тази среда. Щяхме да сме измрели, ако този имунитет не беше ефективен. Няма нито един от болните, които контролирам и проследявам, който да е повторно заразен. Утре половината тук ще са кашлящи. А бързият тест може да даде фалшиво положителна проба. Тогава ще излязат в 14-дневна карантина! Страхотно...", коментира Атанасов пред Нова телевизия.

Служители на столични търговски центрове също се редиха на опашки, за да бъдат допуснати до работните си места.


Опашка за тестване пред търговски център, кадър: БНТ

Пред някои молове се чакаше повече от час за тестването в изнесените пунктове, където се правеха бързи антигенни тестове. В пунктовете могат да се тестват и клиенти, които нямат сертификат за ваксинация или преболедуване.

Сертификат след тестване с антигенен тест важи до 48 часа от взимането на пробата.

Същевременно продължават и опашките пред имунизационните пунктове. Пред "Пирогов" в четвъртък се изви невиждана от месеци опашка за ваксини.


Опашка за имунизация в "Пирогов", сн. БГНЕС

Срив в системата за регистрация на имунизациите и издаване на сертификати, обаче, бави процеса. Проблемиите започнаха от сряда следобяд и продължават и в четвъртък. От столичната болница "Света Анна" казаха в четвъртък, че поради независещи от тях прични, се забавя процесът на ваксинация заради продължаващи сривовете в Националната здравно-информационна система. "Въпреки, че още от сутринта, в нашия Ваксинационен център са ангажирани 2 екипа, с цел по-бързото и качествено обслужване на гражданите към момента(12.00 ч.) са ваксинирани едва 62 души. Умоляваме гражданите за търпение!", кказаха от лечебното заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?