Медици излязоха на протести срещу затварянето на болници

Медици излязоха на протести срещу затварянето на болници

Лекари и медицински персонал от болници в няколко града излязоха в понеделник на протести срещу намалението на тяхното финансиране от клинични пътеки по административен път. Те обявиха, че не са против реформата, но не са съгласни с въведеното в последния момент от здравната каса изискване за поне двама специалисти на клинична пътека, за да може за работа по нея да се сключи договор със здравната каса.

Това изискване постави на ръба на оцеляването не само нарочените от здравния министър като "болници-сгради", но и лечебни заведения, които до момента са функционирали нормално.

Изискването направи така, че цели болници да зависят от договор с един единствен специалист – например втори анестезиолог, което отвори и черен пазар за лекари. Така лечебни заведения, които до миналата година са имали договори за 70 клинични пътеки и са работили безпроблемно, сега имат договори за 15 пътеки, което прави по-нататъшното им съществуване въпрос на месеци.

На протести излязоха лекари от Нови пазар, Гоце Делчев и Омуртаг. В тях се включиха и граждани, които са против затварянето на лечебните заведения.

Медици от болницата "Иван Скендеров" в Гоце Делчев блокираха кръговото кръстовище при входа на града по обяд. Изискването на здравната каса да има по двама специалисти за клинични пътеки ще затвори три от отделенията в болницата. Бюджетът ѝ през тази година ще бъде намален с 60% спрямо миналата, което е равносилно на фалит.

За 10 минути главният път София - Варна в района на Омуртаг също беше блокиран от лекари и жители на общината.

Повече от 1000 души участваха в протеста в Нови пазар. Лекарите се обявиха против изискването за двама специалисти и делегираните болнични бюджети, а пациентите скандираха, че си искат болницата. По-късно обаче от здравното министерство се похвалиха, че протестите в Нови пазар са потушени.

"През 2010 г. лечебното заведение ще обслужва пациенти по 70 клинични пътеки вместо по 54, както е било през миналата. Болницата е намерила нужните специалисти и апаратура, и отговоря на изискванията на здравната каса", съобщиха от министерството. Протестите в Нови пазар бяха провокирани от новината, че финансирането на лечебното заведение е намалено с 65% спрямо 2009 година.

Протести назряват и в други градове. В Карнобат се готвят да блокират автомагистрала Тракия, ако болницата им бъде закрита, а недоволството се оглавява от самия кмет на общината. В Дулово също обявиха готовност да затворят пътя за Силистра. Персоналът на болницата реши да ползва платения си годишен отпуск, докато ситуацията около съдбата на лечебното заведение се изясни.

Ден по-рано министърът на здравеопазването Божидар Нанев направи внезапна визита в Дулово и констатира, че само един от петимата настанени в болницата пациенти е имал нужда от хоспитализация. След това той препоръча болницата да се преобразува в диагностично-консултативен център (ДКЦ).

Борисов: И Обама напасва здравната реформа непрекъснато

Междувременно премиерът Бойко Борисов защити провежданата реформата, като каза, че "това е единственият начин“.

"Никой в света не е приложил здравна реформа изведнъж, сто процента безгрешно. И президентът Обама това, което прави, го напасва непрекъснато", каза Борисов.

За разлика от българската реформа, която включва закриване на болници без предварителен анализ за необходимостта от тях с цел икономия на средства, пакетът от мерки на щатската здравна реформа е на обща стойност 871 милиарда долара и целта е здравното осигуряване да бъде направено достъпно за по-бедните слоеве от американското общество.

Според Борисов обаче пътят на подетата от правителството здравна реформа е правилен.

По думите му десетки болни, лекари и медицински сестри "приветстват промените в пълен обем". "Защото тези, които са работили добре, дават качествена услуга, приемат всички тези пациенти от малките болници, натоварват се с тях, казват: най-сетне ще спре двойното плащане", посочи той.

Борисов заяви, че на предишните управляващи им е било лесно, защото е имало излишъци и с тях в края на годината са били покривани "всички безобразия в болниците".

Споделяне

Още по темата

Още от България