Медици: Лечението на пострадали от катастрофи да се покрива от застраховки

Болниците губят по 30-40 хил. лева от спасяването на пациент с тежки травми

Сн. БГНЕС

Лечението на пострадали от катастрофи да се финансира през застраховки или специален фонд и огромните разходи, които генерира пътният травматизъм, да не тежат на системата за здравно осигуряване и на болниците. Това предложиха във вторник директори на някои от най-големите реанимационни отделения в страната на фона на разгорялата се през последните седмици дискусия за по-сурови санкции за участниците в гонки и безразсъдните шофьори.

Годишните разходи на болниците за лечение на пострадали от катастрофи надвишават 23 млн. лева, като между 70% и 90% от тях не се покриват от държавата и здравната каса.

Началникът на клиниката по реанимация в “Пирогов“ проф. Милан Миланов даде пример, че една ортопедична травма струва средно 4 400 лева, а тежката политравма 1490 лева на ден без медицинските изделия. Така при 15-дневно лечение застрахователи на пострадали чужденци заплащат 48 000 лева, а държавата плаща за същия престой 2300 лева.

"Интензивните отделения са превърнати в бреме за болниците, вместо да бъдем печелившата част от тях", коментира проф. Миланов.

В най-голямата болница в страната – пловдивската “Свети Георги“ средната загуба заради недофинансираните от държавата дейности е 30 000 лева на пациент. За последните три години болницата е натрупала близо 5 млн. лева дълг именно от лечение на пострадали при катастрофи.

В болницата в Бургас държавата не покрива 70% от разходите за лечение на черепно-мозъчна травма и 84% от разходите за лечение на фрактура на крайници и прешлени.

Затова медиците настояват този вид лечение да се финансира през застраховки. Дружеството на анестезиолозите е подготвило предложение до здравното министерство и Министерския съвет.

Директорът на ВМА проф. Николай Петров изчисли, че ако вноската по застраховка "Гражданска отговорност" се увеличи с по 10 лева годишно, то това ще генерира близо 30 млн. лева годишно допълнително и така ще може да бъде посрещнат разходът от над 23 млн. лева.

Застрахователи коментираха, че идеята представлява промяна в генералния застрахователен модел и затова въпрос трябва да се реши законодателно.

Петров съобщи, че само до октомври пациентите, преминали през Спешно отделение на ВМА, са със 100 души повече от тези за цялата минала година.

"Здравната каса не е виновна за това, че някой е блъснат на пътя. Това не е заболяване, а увреда", коментира Петров.

От приетите за лечение пострадали след пътно-транспортни произшествия 11% завършват с летален край, 50 % остават трайно инвалидизирани, а 47 % са временно нетрудоспособни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?