Медици от "Пирогов" протестираха срещу уволнението на колеги

Сн. БГНЕС

Около 50 санитари, лекари, медицински сестри от различни отделения на спешната болница "Пирогов", излязоха на 30-минутен протест пред лечебното в 13.30 ч. в петък. Недоволството им е срещу прибързаното според тях уволнение на трима служители - две медицински сестри и лекар, от спешното отделение на болницата.

Договорите им бяха прекратени след проверка по сигнал, че не са приели пациент, който по-късно е починал в Александровска болница, към която са го препратили от "Пирогов". Проверката започна, след като съпругата на пациента написа писмо до министър на здравеопазването Николай Петров, в което описва случая.

Според доктор Стоян Сопотенски, бивш директор на спешното отделение, аргументите на екипа, са че този пациент е трябвало да се върне в лекуващото лечебно заведение и там да бъде прегледен. Пред БНР той обясни, че в момента, когато мъжът е пристигнал в "Пирогов", спешният екип е бил зает с други два тежки случая и не е имал възможност да прегледа пациента. Затова той е бил пренасочен към Александровска болница.

Според протестиращите вътрешната проверка по случая не е достатъчна и трябва да се направи такава и от Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Паралелна вътрешна проверка в Александровска болница пък показала, че там нарушения няма.

Здравният министър Николай Петров подкрепи в четвъртък уволнението на лекарите от "Пирогов". Той каза още, че заради подобни случаи ще се въведе отново правилото пациентите да се карат от спешните екипи в най-близката болница. Освен това лечебните заведения няма да може да връщат пациенти и да ги насочват към други болници. Ако искат да ги изпратят в лечебно заведение, което е профилирано за лечението на специфично състояние, трябва да осигурят преместването им, а не това да се прави от линейката на спешна помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?