Медици от спешна помощ се присъединиха към недоволството на “Пирогов“

Медици от спешна помощ се присъединиха към недоволството на “Пирогов“

Спешните медици от извънболничната и болничната спешна помощ се присъединиха във вторник към недоволството на колегите си от “Пирогов“, които обявиха стачна готовност заради неизплатени заплати и “обидни условия“ в новия договор с НЗОК.

Работещите в системата на спешна помощ се присъединяват към недоволството, добавяйки още упреци към здравните власти за неспазени обещания.

“От един месец промените в спешната помощ бяха стопирани, а дадените обещания за увеличаване на заплатите ни не бяха спазени. Нормативният хаос в здравеопазването увеличи натиска върху структурите на спешна помощ и ние работим в условия на нарастваща агресия и хаос, без триажни протоколи и правила и със старите работни заплати“, се казва в декларация на Асоциацията на работещите в спешната помощ.

“Пет месеца безрезултатно очаквахме изпълнението на обещанията за повишаване на заплатите ни, но те са увеличени само в част от Центровете за спешна медицинска помощ от 6 до 10%, а в почти всички 34 спешни отделения и в Центъра за спешна медицинска помощ в София получихме старите си заплати. Посочените средногодишни разходи на лечебните заведения за лекари и медицински специалисти се достигат за сметка на многото часове извънреден труд, които полагаме, а не чрез реално увеличаване и остойностяване на труда ни“, недоволстват спешните медици.

“Настояваме МЗ да ни информира в конкретни срокове кога ще започне прилагането на стандарта по спешна медицина и кога и с колко ще се повишат реално заплатите ни“, се казва в декларацията.

През юни ще се състои Трета национална среща на спешните медици в Пловдив, на която работещите в системата ще задават въпроси към законодателната и изпълнителната власт и ще търсят съдействие от синдикати и съсловни организации за ускоряване на промените, планирани по Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020г. и визирани в стандарта по спешна медицина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?