Медицинската експертиза вече няма да върви с инвалидна пенсия

Хората с намалена работоспособност ще минават пред две комисии – медицинска и социална

Медицинската експертиза вече няма да върви с инвалидна пенсия

Експертизата на трудоспособността вече ще се прави от две комисии – медицинска, която ще наследи досегашните ТЕЛК, и социална, която ще преценява дали и какви социални придобивки да бъдат отпуснати на конкретния човек. Новата система трябва да заработи от началото на 2017 година и да сложи ред в безконтролното отпускане на инвалидни пенсии.

Сега освидетелстването автоматично отваря врата на хората с определен процент намалена работоспособност към различни социални придобивки като инвалидна пенсия, карта за градски транспорт, целеви помощи за телефон, отопление, балнеолечение, за покупка и приспособяване на лек автомобил и др.

Занапред децата с увреждания и пенсионерите, след като бъдат освидетелствани, ще бъдат насочвани директно към социалното подпомагане, за да се прецени какви помощи да им бъдат отпуснати. А хората в трудоспособна възраст ще преминават и през социална комисия, която ще се произнася могат ли да продължат да работят. Това стана ясно от обявените в аванс във вторник промени в експертизата на работоспособността, подготвяни съвместното от здравното и социалното министерство. Очаква се пълния пакет промени да бъде представен официално до дни.

Компенсация на загубен доход заради инвалидизиране

“Целта е медицинската експертиза да обхваща само оценка на вида и степента на увреждане. Хората, които успеят да се върнат на работното си място и да получават пълноценен доход, не би трябвало да имат инвалидна пенсия“, коментира здравният министър Петър Москов.

Според него пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът на човек е намален заради това, че е инвалидизиран и преди това е получавал по-висока заплата.
На този етап не е ясно дали ще се запази сегашния списък със заболявания, за които човек може да бъде освидетелстван.

Разширява се кръгът лекари за медицинска експертиза
 
Москов съобщи, че се внасят доста промени в самата организация на медицинската експертиза. В бъдещите комисии вече ще могат да влизат лекари-специалисти, работещи в болниците и на лекарите от ТЕЛК ще бъде позволено да работят на второ място – нещо, което досега беше забранено. Москов обясни, че занапред медицинска експертиза ще може да извършва “всеки квалифициран лекар по специалността си - очни болести, кардиология, пулмология или от каквото страдате вие, който има стаж, има допълнителна квалификация в тази сфера, може и е компетентен да ви каже увреждането, от което ви е лекувал, за което ви е предписал лекарства, за което ви е оперирал и така нататък“. Отварянето на системата за повече лекари, според Москов, ще ускори процеса и хората няма да чакат повече, въпреки че ще минават пред две комисии.

Лекарите от медицинската експертиза  ще посочват вида и степента на увреждане и ще изпращат становището си до друга комисия – със социални експерти и работници, която ще преценява може ли да работи човек, какво натоварване може да поеме и от каква помощ има нужда.

Социална комисия ще оценява работоспособността

Социалната комисия ще е съставена от лекари по трудова медицина, социални работници и експерти от НОИ.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев съобщи, че целта на реформата е хората с намалена работоспособност да бъдат реинтегрирани на пазара на труда, а не да бъдат стимулирани да разчитат на системата за социално подпомагане. Затова експертите от социалната комисия ще правят по-пълна преценка на загубената работоспособност, ще се уточнява за всеки отделен случай как хората могат да бъдат интегрирани пак на пазара на труда, имат ли нужда от допълнителни курсове за преквалификация и трудоустрояване. Ще бъде правено проучване дали човек може да се върне на същата работа и при какви условия, налага ли се намаляване на работното време или не.

До лятната ваканция на парламента законодателните предложения на двете министерства трябва да са в Народното събрание, а до края на годината да бъдат приети, за да започнат да действат от началото на 2017 година, обясни Донев.

Той уточни, че всички постигнати до момента права на хората с увреждания няма да бъдат премахнати.

Инвалидна пенсия при работа под 6 часа на ден

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е необходимо да се преценява на колко часа дневно се равнява остатъчната работоспособност.
При остатъчна работоспособност, която позволява да се работи повече от шест часа, хората не трябва да получава инвалидна пенсия, а заплата, а ако остатъчната работоспособност позволява работа под три часа, трябва да се отпуска инвалидна пенсия. При междинната категория - от три до шест часа Велев предлага да има частична инвалидна пенсия и назначаване на намален работен ден.

Велев цитира данни, според които при 2.7 млн. осигурени, 900 хиляди са с инвалидни пенсии, тоест съотношението инвалидни към осигурени е едно към три, като за сравнение в Полша е едно към 14.

Според анализ на НОИ, през последните 15 години броят на инвалидните пенсии е нараснал три пъти. През 2000 година той е бил 323 517, а в края на миналата година достига 907 380. Основните причини за увеличението на инвалидните пенсии са вдигането на пенсионната възраст и повишаването на безработицата през годините на прехода, което е карало хората да търсят по-лесен начин за пенсиониране чрез освидетелстване от ТЕЛК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?