Медицински сестри протестираха с искане за 1500 лева заплата

Медицински сестри протестираха с искане за 1500 лева заплата

В Международния ден на сестринството специалистите по здравни грижи излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за достойно заплащане. В протеста се включиха медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна.

Недоволството им е срещу ниските възнаграждения и трупаните с години проблеми, заради които у нас има сериозен недостиг на кадри в професията и отлив на млади специалисти, които заминават да работят в чужбина веднага след дипломирането си.

Сега средната заплата на специалистите по здравни грижи е около 700 лв., а протестиращите настояват тя да стане 1500 лв.

В много от малките провинциални болници обаче дори средната заплата от 700 лева не може да бъде постигната и специалистите по здравни грижи работят на близки до минималната работна заплата от 510 лева възнаграждения.

Според протестиращите само с увеличение на заплатите ще имат шанса да работят и ще бъдат привлечени млади хора, защото в момента средната възраст на специалистите е 53 години.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са около 4000, а са необходими още толкова.

Преди дни ръководството на съсловната организация на сестрите се срещна със здравния министър Кирил Ананиев и от думите му стана ясно, че повишение на заплатите може да дойде от по-добрата финансова дисциплина в болниците след въвеждането на новия стандарт за финансовото управление на болниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?