Медицински сестри протестираха за по-високи заплати

Здравният министър обеща възнагражденията им да достигнат или поне да се доближат до 900 лева

Медицински сестри, акушерки и лаборанти от цялата страна протестираха в петък за достойно заплащане на труда им. Те се събраха пред министерството на здравеопазването, като протестни акции имаше и пред болници в редица градове на страната – Бургас, Варна, Пловдив, Плевен, Благоевград, Ямбол, Пазарджик, Кюстендил, Казанлък.

Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева, което да важи за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата.

Други искания са регламентирането на допълнителни възнаграждения според натовареността на работата, почасово заплащане за нощния труд, допълнително заплащане за работа в спешни и интензивни отделения, промяна на категорията труд, връщане на медицинските стандарти за професионалистите по здравни грижи.

На протеста пред Министерството на здравеопазването присъства и лидерът на съсловната организация на сестрите Милка Василева, която преди ден на среща при премиера заедно със синдикатите заяви, че исканията са справедливи, но пътят за постигането е диалог, а не протести. Тя отрече да се е дистанцирала от протеста на сестрите.

Здравният министър Кири Ананиев прие представители на протестиращите сестри и отново увери, че увеличение на заплатите ще има в рамките на отпуснатите от кабинета допълнителни 30 млн. лева на болниците.

По-рано той коментира в парламента, че в много от болниците договореното в колективния трудов договор стартово възнаграждение за медицинските сестри от 900 лв. ще бъде постигнато, а в други лечебни заведения заплатите ще бъдат близки до този размер.

Протестиращи медицински сестри обаче коментираха, че колективният трудов договор не се спазва и на редица места сестрите получават близки до минималната заплата. Те показаха фишове от заплатите си, за да демонстрират, че възнагражденията им са далеч под договорените 900 лева.

Достойни заплати до 2-3 години

“Усилията ни са насочени в посока до две-три години да достигнем до такива размери на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи, които да бъдат достойни за техния труд и да ги мотивират да практикуват професията си у нас“, каза Ананиев.

“Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, обяви Ананиев.

Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни.

След 20 дни сестрите излизат на палатки, ако не получат повишение

“Ако до 20 дни не се промени заплащането на професионалистите по здравни грижи - медицински сестри, акушерки, лаборанти, медицински сестри в ясли и детски градини, рентгенови лаборанти, кинезитерапевти, рехабилитатори и др., започваме протест на палатки“, обяви една от организаторките на протеста Мая Илиева.

Протестиращите сестри се опасяват как ще бъдат разпределени отпуснатите допълнителни средства и дали ще получат реално увеличение. Те са получили уверение от Ананиев, че ще следи стриктно разпределението на парите и ще се срещне с директорите на болниците.

“Предстои да направя срещи с директорите на лечебните заведения, на които съм принципал, и с моите познания в областта на финансите и икономиката, заедно с екипа ми, ще помогнем за разпределението на разходите, за да бъдат средствата изразходвани възможно най-ефективно и да достигнат в най-голяма степен до работещите в тези лечебни заведения“, заяви Ананиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България