Медицински сестри са се оплакали на омбудсмана от натиск да не протестират

Медицински сестри са се оплакали на омбудсмана от натиск да не протестират

Омбудсманът Мая Манолов ще поиска прокуратурата да извърши проверка има ли натиск над медицински сестри да не излизат на насрочения за 21 март национален протест.

В позиция тя прозовава министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях.

От кабинета на Манолова припомниха още, че професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта ѝ, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

"Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите в София, Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Казанлък, Габрово и Велинград", пише Манолова.

Медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.

Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници, пише в позицията на Манолова.

Тя подкрепя исканията на медицинските специалисти, намира ги за напълно справедливи и настоява да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания. 

Споделяне

Още по темата

Още от България