Медицински сестри си направиха собствен синдикат

Мая Илиева, сн. БГНЕС

Протестиращите от пролетта на тази година медицински сестри си учредиха собствен синдикат, който да защитава трудовите им права. Това съобщи лидерката на протестите Мая Илиева, която е избрана и за председател на новия профсъюз. През лятото Илиева беше уволнена от болница "Токуда" след като КНСБ свали защитата, с която тя се ползваше като синдикален лидер в болницата.

Новата структура се казва Синдикат на българските медицински специалисти и в неговото учредяване участват медицински сестри, акушерки, физиотерапевти и фелдшери.

"Изградихме структура, която да ни защитава и да ни помага в представителността ни пред институциите", заяви Илиева и припомни, че техните протести не са били подкрепени от казионните синдикални и съсловни организации.

"През всички тези месеци организирахме десетки протести и то без помощта на казионните организации, блокирахме пътища, подавахме колективни оставки. Писахме и се срещахме с всички институции, парламентарни комисии. Стигнахме до извода, че ни е необходима организация, която да отстоява и защитава нашите трудови права и искания. Така се роди Синдикат на българските медицински специалисти", заяви Илиева.

"Оттук нататък ни чака много работа, преговори с работодатели по места и ако не бъдем чути – ефективни стачни действия. Времето на мирните протести свърши, идва времето на един истински работещ синдикат", посочи тя.

Синдикатът е регистриран в съда и вписан от Агенцията по вписванията, има учредена и първа структура – в Сливен, където по-рано през годината медицински сестри организираха ефективни стачни действия. Организацията си поставя за цел да стане национално представителна и вече работи за установяване на сътрудничество с други синдикални организации като тези на служителите в затворите, МВР, заетите в градския транспорт.

Илиева коментира, че не очаква новият синдикат да бъде добре приет от национално представителните синдикати зарази първоначалния сблъсък, но сега ще се наложи да седнат на една маса и да преговарят.

Първата проява на новия синдикат ще бъде насрочения за 15 декември протест на медицинските сестри. Както Илиева съобщи преди ден пред Mediapool, в повечето държавни болници са достигнати основни заплати от 950 лева, но стават исканията за по-добри заплати и реформа във финансирането на системата, а синдикатът ще следи за изпълнението им.

Синдикатът ще следи внимателно къде се нарушават трудовите права. По думите на Илиева в момента 90% от болниците не работят по закон. "Всеки в момента нарушава закона, защото няма кадри, заради многото часове извънреден труд, дежурствата по 24-36 часа", каза тя. 

Споделяне

Още по темата

Още от България