Медицинските маски пазят от новия коронавирус, но слабо

Медицинските маски пазят от новия коронавирус, но слабо

Хората в цял свят масово изкупуват медицинските маски в опит да се предпазят от новия коронавирус, разпространяващ се от Китай, но маските не осигуряват пълна защита, съобщи Ройтерс.

Всички вируси са достатъчно малки, за да преминат през тъканта на обикновените медицински маски, но микробите обикновено не се пренасят по въздуха, казва д-р Марк Денисън от медицинския център на университета "Вандербилт" в Нашвил, Тенеси. Денисън изследва ТОРС и близкоизточния респираторен синдром, които са коронавируси от семейството на причинителя на заразата от Ухан.

Вирусите обичайно се пренасят между хората чрез капчиците при кихане и кашляне.

Тези капчици попадат върху ръцете и други повърхности, които се докосват от другите хора, а те от своя страна ги пренасят върху очите, носовете и устата си.

Маските могат да блокират разпространението на по-едрите капчици при кихане и кашляне, тоест дават някаква защита, казва д-р Денисън.

Освен това хората, които носят маски, не докосват носа и устата си. Това може да предпази носещите маски да поемат вируса от повърхности, докосвани от заразени.

Никой досега обаче не е сравнявал заболеваемостта на група хора, носещи маски и на такива без маски при излагането им на въздействието на новия коронавирус, казва д-р Денисън.

Най-добрият начин да се избегне зараза с вируса е да се мият ръцете с вода и сапун.

Ако не разполагате с тях, се използва препарат за дезинфекция на алкохолна основа. Същата препоръка е валидна за предпазване от обикновена настинка и грип.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят