Медицинските сестри в “Пирогов“ с 60-90 лв. увеличение на заплатите

Медицинските сестри в “Пирогов“ с 60-90 лв. увеличение на заплатите

Медицинските сестри в “Пирогов“ ще получат между 60 и 90 лева увеличение на заплатите от 1 април. Това предвижда анекс към колективния трудов договор в лечебното заведение, подписан от синдикатите и ръководството на болницата, съобщиха от КНСБ.

Новината идва само ден преди насрочения за 21 март национален протест на медицински сестри от цялата страна с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Те настояват за стартова заплата от поне 2 минимални или 1120 лева, а Министерството на здравеопазването започна анализ какъв ресурс не достига, за да могат сестрите навсякъде да получат поне договерения в Колективния трудов договор за сектора минимум от 900 лева. В момента на много места, особено в по-малки провинциални болници, сестрите получават близки до минималните заплати, почти наравно със санитарите.

В “Пирогов“ с договореното увеличение редова сестра в отделение вече ще получава най-малко 920 лв., вместо досегашните 830 лв., колежката ѝ в детска клиника или кабинет ще получава минимално възнаграждение от 950 лв., вместо 875 лв.

Реанимационните или операционните сестри пък ще получават най-малко 980 лв. Върху тези средства се начисляват и допълнителни възнаграждения, договорени в болницата, надбавки за трудов стаж, както и други придобивки.

“Това увеличение надминава заложеното в отрасловия колективен трудов договор и е доказателство, че при правилно управление на финансите и добър социален диалог, всяка болница може не само да достигне тези нива на заплащане, но и да ги задмине“, коментира председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Иван Кокалов.

От КНСБ заявиха, че подкрепят справедливите искания за достойни заплати на професионалистите по здравни грижи в цялата страна и припомниха, че на 12 май 2018 година са участвали активно в протеста на медицинските специалисти в София

“Исканията, които поставихме тогава, заедно с 5 000 сестри, акушерки и лаборанти, са валидни и сега: Задължително спазване на КТД, за да се постигне диференцирано заплащане на труда на здравните специалисти, съобразно придобитата квалификация; Политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване; Дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции; Спешни законодателни мерки, така че болниците да не бъдат търговски дружества“, посочват от синдиката.

Освен това профсъюзът настоява МЗ да въведе единна методика за разпределение и справедливо съотношение на работните заплати и допълнителното материално стимулиране за всички държавни и общински болници, чрез която да се достигне постепенно заложеното в отрасловия колективен трудов договор минимално възнаграждение от 900 лв. за медицинска сестра, акушер или лаборант.

КНСБ настоява още за адекватно заплащане за извънредния труд на медицинските специалисти и мерки за привеждането му в законовите изисквания
Очевидно трябва политическа воля, която да намери  решение на заплетения възел в здравеопазването и ясен хоризонт за увеличението на всички заплати в сектора, включително и на висококвалифицирания персонал. 

“Затова Федерацията на синдикатите в здравеопазването ще търси дългосрочните решения чрез постоянен натиск върху отговорните институции, но и чрез диалог, през който да се намери правилния път“, посочват от КНСБ.

“Противопоставяме се на опитите на различни политически структури да използват справедливия гняв на медицинските специалисти. Припомняме, че нито една партия, участвала във властта до сега, не е допринесла с много за промяна на състоянието в здравеопазването“, допълват от синдиката. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?