Медицинските стандарти не се спазват и в големите болници

Медицинските стандарти не се спазват и в големите болници

Медицинските стандарти по различни специалности масово не се спазват и то не само в по-малките болници, които традиционно имат проблеми с покриването им, а и в големите. Това показват проверките на Изпълнителна агенция "Медицински одит", резултатите от които бяха представени в петък от шефката на звеното Златица Петрова.

Медицинските стандарти съдържат минималните критерии, които трябва да се покриват от болници, клиники и отделения, като например какви и колко специалисти трябва да има, с каква апаратура и леглова база трябва да разполагат, какви изследвания и процедури трябва да се извършат в рамките на лечението и др.

“Открихме, че не се изпълняват стандартите по хирургия, анестезиология и реанимация. Не се спазват изискванията за квалификация на специалистите, което е особено сериозен проблем при някои спешни отделения и това води понякога до неприятни инциденти и дори до смъртни случаи“, каза Петрова.

Тя даде пример, че в спешните отделения има практика да не се правят консултации с невролог, което се дължало както на лоша организация, така и на пропуски от страна на дежурния специалист. Нарушения на стандарта по хирургия е открито и в една от най-големите болници - “Пирогов“. Петрова обясни, че нарушенията се изразяват в недостатъчното диагностични дейности в предоперативния и следоперативния период.

Проблем се очертавал и в частните болници, където също имало нарушения на стандартите. Най-фрапираща е липсата на отделения по реанимация в многопрофилните болници.

За стоте дни от създаването си агенцията е направила 70 проверки в 60 лечебни заведения, четири районни здравноосигурителни каси и четири доброволни здравноосигурителни фонда.

“60% от общо подадените при нас 200 сигнала са проверени и при 80% от тях се е потвърдило, че има нарушения“, каза Петрова. Тя съобщи, че в момента се правят две планови проверки – на лечебните заведения, в които има отделения по инвазивна кардиология и на спешните отделения в болниците. От агенцията са издали 19 наказателни постановления на болници нарушители на стойност 35 000 лева. Глобите за болниците варират между 1000 и 2000 лева.

Служителите на агенцията са предали на прокуратурата открити от тях нарушения в болницата в Благоевград. Там одиторите са отишли по сигнал на родител за неправилно лечение на детето му, но са се натъкнали на нередности в документацията на ортопед-травматолог, с която той се отчита пред НЗОК. Болницата в Благоевград е и най-сериозният нарушител. Там са извършени пет проверки по повод различни жалби.

Петрова посочи, че има и болници, които могат да служат за пример - спешното отделение на болницата в Хасково, Университетската болница "Св. Марина" във Варна. Сред болниците в София без сериозни нарушения са "Царица Йоанна", "Св. Анна" и "Токуда".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?