Медицинският университет е овладян от роднинско-приятелски кръгове

Новата власт попълни ръководните органи на висшето училище с лоялни на бившия ректор Ваньо Митев

Новата власт в Медицинския университет-София, гравитираща около обвиняемия за злоупотреби бивш ректор Ваньо Митев, се зае с чистка на неудобните и поставяне на ключови позиции на хора в роднинско-приятелски взаимоотношения. В същото време се освобождават хора от екипа на скандално сваления ректор Вихра Миланова, която бе наследена на поста от проф. Виктор Златков.

На заседание на Академичния съвет на университета във вторник за негов зам.-председател е избран проф. Радомир Угринов, който връчи заповедта за отстраняването на Миланова с грубо отношение и крясъци към служители на администрацията, което бе документирано с видеоклип. От поста ѝ е освободена Каролина Любомирова, единственият от зам.-ректорите, който сътрудничеше на Миланова и отговаряше за учебната дейност. Двете се съобразиха с препоръките на Министерството на образованието за прекратяване на незаконното изнесено обучение в чужбина. На нейно място е сложена Златина Тихомирова от Факултета по обществено здраве, чийто декан Цекомир Воденичаров е един от лоялните на Ваньо Митев в МУ.

Митев и Воденичаров и техните роднини от своя страна намират широко представителство в новите ръководни органи. Самият Митев вече няма да е на почетния пост първи зам.-ректор на университета, а само зам.-ректор.

Според източници от университета около 20% от членовете на Академичния съвет и Общото събрание на университета са близки до бившия ректор Митев. От 45 души Академичен съвет шестима са в преки роднински връзки.

Ваньо Митев например фигурира в съвета заедно с жена си проф. Любка Митева; проф. Валентина Петкова Димитрова е със съпруга си проф. Милен Димитров; проф. Цекомир Воденичаров е член заедно с брат си – Емил Воденичаров, а синът на Емил Воденичаров – Влайко, е член на Факултетния съвет и Общото събрание. В Академичния съвет е и докторантката на Ваньо Митев Митев – д-р Валентина Пейчева.

От 18 -членна квота на Медицински факултет, трима души са от катедрата на Ваньо Митев.

Сред членовете на Общото събрание се забелязват същите семейни обвързаности. Деканът на Факултета по обществено здраве Цекомир Воденичаров фигурира заедно с племенника си Влайко и дъщеря си – Александрина Воденичарова. Дъщерята на Ваньо Митев Ани и съпругата му Любка също са избрани за членове на Общото събрание.

Сред избраните членове на Общото събрание е и Димитър Филчев - син на декана на Факултета по дентална медицина проф. Андон Филчев, който също е от поддръжниците на Митев.

Представители на университета отбелязват тотална асиметрия в квотите на представителите на отделните катедри и звена в Общото събрание. Например филиалът на Медицинския университет във Враца, който носи името на бащата на Ваньо Митев - д-р Иван Митев, и който има екип от 20 члена академичен състав, е представен с 11 човека в Общото събрание.

Катедрата химия и биохимия е също свръхпредставена – с 8 човека. Катедрата на съпругата на Ваньо Митев - Любка има 6 представители – от 7 хабилитирани лица. За сравнение, катедрата по урология от 17 хабилитирани лица има само двама представители в Общото събрание.

Освен това членове на Общото събрание са възстановената на работа главна счетоводителка проф. Красимира Маркова и бившият главен секретар от времето на Митев проф. Алексей Алексеев, който сега е съветник на Виктор Златков.

Според източници от университета новата власт продължава вече познатите от одитния доклад на министерството практики и в деня след напускането на Вихра Миланова и екипа ѝ в университета са записани 12 турски студенти срещу щедри комисионни за посредници.

Според хора от академичните среди по време на двата си ректорски мандата Митев тотално е овладял всички органи на управление на университета, за да си осигури контрол и след напускането на поста. Така в рамките само на половин година един и същи състав на Общото събрание избра и свали с пълно мнозинство проф. Вихра Миланова.

Очевидно бившият ректор и облагодетелстваните от политиката му членове на Общото събрание не са очаквали Миланова да се разграничи от корупционните практики.

Заплати и стипендии ще бъдат плащани въпреки запора

Същевременно новият ректор на университета Виктор Златков изпрати писмо до министрите на финансите и образованието, парламентарната комисия по образование и омбудсмана, с което ги уведомява, че наложеният на сметките запор възпрепятства плащането на заплатите на 1600 преподаватели и стипендиите на 8500 студенти.

Според Златков това нарушава автономията на университета и създава условия за напрежение на персонала и трупане на лихви заради неритмично разплащане на доставки.

В отговор от министерството казаха пред Mediapool, че запорът ще бъде вдигнат за извършването на точно определени плащания като заплатите, стипендиите и неотложни режийни разходи и др.

“Към настоящия момент са обработени и предоставени в БНБ за извършване на плащания платежни нареждания на МУ- София, свързани с трудовите възнаграждения на персонала и с плащания по договори с доставчици, които са с настъпил падеж“, заявиха от МОН.

Наложеният запор на банковите сметки на МУ-София, ще бъде изцяло отменен след решението на Върховния административен съд относно предварителното изпълнение на решението на Общото събрание на МУ- София, за избора на ректор.

Споделяне

Още по темата

Още от България