Медиците ни повториха пред съда, че са били измъчвани

Медиците ни повториха пред съда, че са били измъчвани

Петте български медицински сестри в Либия, които в неделя се явиха лично на заседанието по делото, заведено срещу тях за клевета от двама служители на либийското следствие, заявиха пред съда, че са невинни, предаде БТА. Двама от мъчителите на сестрите заведоха делото заради изявления на нашите медици, че по време на следствието за заразяването със СПИН в детската болница в Бенгази са били измъчвани и чрез изтезания са били изтръгвани от тях показания.

Делото се разглежда в Наказателния съд в Триполи и ищци по него са полк. Джума Мишери и Абдулмаджид Шол - участници в следствената група за разследване на епидемията от СПИН в Бенгази.

Двамата либийци настояват за обезщетение 3 милиона долара, а прокуратурата поиска в съдебната зала в неделя максималното наказание по либийските закони от 3 години лишаване от свобода за подсъдимите. На подсъдимата скамейка е и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж.

Дори делото да приключи с осъдителна присъда, тя ще бъде приспадната от срока на задържане на сестрите през февруари 1999 г., коментираха юристи, запознати със случая.

На заседанието медицинските сестри повториха пред съда, че са били измъчвани. Съдът разпореди да му бъдат представени материалите по делото срещу либийските офицери.

На предишното заседание по делото на 11 февруари медицинските ни сестри присъстваха в съдебната зала, но не даваха показания. Тогава беше изслушан само ищецът по делото Джума Мишери.

Следващото заседание е насрочено за 11 март, като отлагането бе поискано от Тухами Туми - защитник на палестинския лекар Ашраф. Туми днес присъства за първи път лично на заседание на тази инстанция.

В залата бе и защитникът на сестрите по СПИН-делото Хари Харалампиев, но той не бе допуснат да ги защитава в това дело и те се представляват от либийския си адвокат Осман Бизанти.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?