Медиците ни в Бенгази имали постоянна връзка с посолството в Тирполи

В сградата в двора на затвора "Куефия" в Бенгази, където са настанени шестимата български медици, има телефон, но няма възможност за международно избиране. Това съобщи говорителят на външно министерство Любомир Тодоров днес, цитиран от БТА.

Медиците, обвинени за заразяването със СПИН на 393 либийски деца, поддържали постоянна връзка с българската мисия в Триполи и информацията за състоянието им, която стигала до външно министерство, не давала основания за безпокойство.

Шестимата медици бяха оставени в затвора в Бенгази след последното съдебно заседание, което се гледа на 8 юли в зала в същия затвор.

На въпроса какви са шансовете на професор Виторио Колизи да бъде призован като свидетел по делото, говорителят на МВнР каза, че шансовете били големи от гледна точка на това, че експертизата за възникването на заразяването със СПИН в детската болница в Бенгази е поръчана от Либия.

Професорите Виторио Колизи и Люк Монтание, които са сред най-изтъкнатите учени по проблемите на СПИН в света, подготвиха преди няколко месеца експертиза, според която няма умишлено заразяване с фаталната болест, каквото е обвинението към българите.

Инфекцията в болницата в Бенгази е предизвикана от лоша хигиена в здравното заведение, сочи тяхното проучване на случая.

Според говорителя на външно резултатите от експертизата ще бъдат използвани по начин, по който прецени либийската страна. Тодоров не разполагал с информация да е търсена връзка с професор Колизи, след като той даде съгласие да свидетелства пред либийския съд.

Вътрешно-процедурен въпрос било българите да останат в Бенгази до 4 август, за когато е насрочено следващото заседание по делото срещу тях.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?