Медиците ни в Либия обвинени и в клевета на полицаи

Медиците ни в Либия обвинени и в клевета на полицаи

Ново обвинение – за клевета срещу либийски полицаи, бе повдигнато срещу българските медицински сестри, стана ясно във вторник. Образуването на новото дело идва само ден преди българската прокуратура да повдигне обвинения срещу мъчителите на медиците и ден след уверенията на сина на Кадафи Сейф Ал Ислам, че смъртните присъди на българките няма да бъдат изпълнени.

По–късно през деня от българската прокуратура определиха новото дело като “цинизъм”, но не бях изненадани от образуването му.

По думите на либийския защитник на сестрите Осман Бизанти, който съобщи вестта за новите обвинения пред “Франс прес”, те ще дават показания на 11 февруари. Бизанти се е срещнал с  българските медици, които "били в тежко психологическо състояние", след като научили, че ще бъдат разпитвани.

По време на процеса медицинските сестри заявиха, че самопризнанията им  са били изтръгнати с мъчения при разпитите им в полицията. По-късно бе образувано дело в Джамахирията срещу полицаите, водили разпитите, което завърши с оправдателни присъди.

“За пореден път ни обливат със студен душ. 40 дни след потвърждаването на смъртните присъди нито адвокат Бизанти, нито друг защитник ги посети. Вчера (б. ред. в понеделник)  Бизанти им е казал, че има повдигнато дело срещу  тях за клевета или обида”, обясни пред БНР д-р Здравко Георгиев.

В телефонен разговор медицинските сестри му казали, че трябва да се явят на 11 или 12 февруари някъде извън затвора и там ще дадат показания. “Дали пред следовател или прокурор, не мога да кажа, не е изяснено”, коментира Георгиев. Той добави, че “това е поредният страхотен шамар, който ни нанесоха”.

“Става дума за това, че тия зверове нашите мъчители са били обидени затова, че са измъчвали момичетата”, обясни Георгиев.

Петте български медицински сестри и палестинският лекар Ашраф бяха осъдени повторно на смърт на 19 декември м. г. Шестимата бяха признати за виновни в умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца в болницата на либийския град Бенгази.

Прокуратурата: Делото е цинизъм

“Не мога да разглеждам образуваното ново дело срещу българските медици по друг начин, освен като цинизъм”, заяви главният прокурор Борис Велчев пред журналисти във вторник

По данните, които имаме, насилие по отношение на медиците ни е имало, каза той. Според него не са изненадващи процесите в Либия през последните седмици, следващи логика на втвърдяване на позицията, независимо от някой инцидентни сигнали в друга посока.

СДС поиска президентът да свика КСНС за съдбата на медиците  

СДС призова президентът Георги Първанов да свика възможно най-скоро Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с развитието на делото в Либия. По думите на лидера на партията Петър Стоянов разнобоят в говоренето около драмата с българските медици може само да им навреди и да позволи използването на темата за политически цели.

“Освен това темата за Либия е изключително удобна и подходяща за президента, тъй като това е една от малкото теми, по които има национално обединение”, каза още Стоянов.

Предшественикът на Първанов на президентския пост разкритикува настоящия държавен глава, че не проявява достатъчна активност по разрешаването на проблема в Либия.

“Не е логично синът на либийския лидер Сейф Ал Ислам да насрочва срещи с външните министри на Франция и Германия , а българският държавен глава да не проведе дипломатическа совалка на най-високо равнище”, допълни експрезидентът.

Според него именно България трябва да бъде активната страна при провеждането на тези разговори.

Главният прокурор смята, че новото развитие в Либия няма да попречи да се води делото срещу мъчителите на българските медицински сестри тук. Дълбоко се съмнявам в справедливостта на процеса срещу либийските офицери там и за това ще проведем собствено разследване, каза Велчев.

Все още е трудно да се разбере дали има повдигнато обвинение или не. В момента съвместно със зам.-министър Маргарит Ганев проучваме грама, получена от посланика ни в Либия Александър Олшевски, но ще се консултираме с него и по телефона, каза министърът на правосъдието Георги Петканов. До края на деня ще стане ясно дали има трето обвинение срещу българките.

Той обясни, че досега срещу петте български медицински сестри в Либия има повдигнати две обвинения - по СПИН делото и за това, че българките са обвинявали либийските органи в неправомерност. Не смятам, че ще има някаква промяна в стратегията ни, допълни Петканов.

В сряда Софийската градска прокуратура (СГП) ще образува наказателното производство срещу 11 мъчители на сестрите. Последната дума за точния брой либийци, от които България ще търси отговорност, ще бъде на Националната следствена служба (НСлС), която ще разследва случая.  НСлС е единствената, която има право да извършва процесуално - следствени действия в чужбина.

Градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че предстои да се запознаят с материалите по делото срещу медиците, намиращи се в Министерството на прокуратурата. Има готовност за задочно повдигане на обвинения още при образуването на делото, но ще се преценява дали да се постъпи така, обясни Кокинов.

Споделяне

Още от България